Pakistan Yüksek Mahkemesi’nden gerginliği azaltacak hamle: İmran Han’ın tutukluluğu ‘yasa dışı’ bulundu

Pakistan Yüksek Mahkemesi, eski Başbakan İmran Han'ın ülkede infial yaratan tutuklanma hareketinin hukuka aykırı olduğuna ve bir an önce serbest bırakılmasına karar verdi.

Dünya 12 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İmran Han, 5 Ağustos'ta polis tarafından Lahor'daki evinde tutuklanmıştı.

Pakistan’ın eski Başbakanı İmran Han, salı günü paramiliter birlikler tarafından gerçekleştirilen ani bir operasyonda ‘yolsuzluk’ suçlamalarıyla tutuklamıştı. Polisler, Han’ı gözaltında tutmak için başkent İslamabad’daki bir adliye binasına getirmişti.

Eski başbakan, bir üniversitenin inşasında kullanılan araziyi yasa dışı yollardan elde edinmekle suçlanıyor. Başka bir davada da hâlâ başbakanken yabancı liderlerden kendisine gönderilen hediyeleri yasa dışı yollarla sattığı iddia ediliyor.

Ancak Han’ın partisi PTI, eski başbakanın haksız suçlamalarla gözaltına alındığını söyleyerek, destekçilerine, “Hepinizin haklarınız için mücadele zamanı geldi” sözleriyle seslenerek meydanlara çağırdı.

Sekiz ölü, binlerce gözaltı

Ülkedeki yolsuzlukla mücadele kurumunun yönelttiği suçlama nedeniyle sekiz gün gözaltında tutulması beklenen Han çarşamba günü kapalı kapılar ardında hakim karşısına çıkarıldı. Han’ın avukatları müvekkillerinin adli işlemlerinin adliye değil de polis merkezinde yapılmasına itiraz etti.

Polis ise Han’ı halktan uzak tutmanın kanun ve düzeni sağlamak için gerekli olduğunu öne sürdü. PTI’nin çağrılarına kulak veren Han destekçileriyle polisi karşı karşıya getiren protestoların çatışmaya dönüşmesi sonucu sekiz kişi öldü, binlerce kişi tutuklandı.

En büyük protestolar Lahor ve Peşaver şehirlerinde gerçekleşti. Yüzlerce protestocy ulusal yayın kuruluşu Radio Pakistan’ın Peşaver’deki merkezini basarak binayı ateşe verdi. Yetkililere göre 300’den fazla kişi yaralandı. Bir hükümet yetkilisi sadece Khyber Pakhunkhwa eyaletinde en az 650 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Polis ise ülkenin en kalabalık eyaleti Pencap’ta yaklaşık 1000 Han destekçisinin tutuklandığını bildirdi.

Yüksek Mahkeme’den gerginliği hafifletecek hamle

Yüksek Mahkeme’den ülkedeki gerginliği biraz olsun yumuşatmayı uman bir hamle geldi. Han’ın tutukluluğunu ‘yasa dışı’ bulan mahkeme, bir an önce serbest bırakılmasında karar kıldı. Han’ın yardımcılarından biri, eski başbakanın güvenliği için Yüksek Mahkeme’nin gözetimi altında tutulduğunu ve cuma günü bir kez daha mahkemeye çıkarılacağını söyledi.

Kriket kaptanlığından siyasi düşüşe ve tutuklanmaya: İmran Han destekçileri meydanlardaKriket kaptanlığından siyasi düşüşe ve tutuklanmaya: İmran Han destekçileri meydanlarda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.