Panorama’dan son anket: Kılıçdaroğlu önde ama ilk turda bitme ihtimali düşük

Panorama araştırma şirketi, seçime iki gün kala, Memleket Partisi lider Muharrem İnce’nin de “çekilme” kararını hesaba katarak bir anket yayınladı. Hesaplamaya göre, İnce’nin çekilmesinin belirleyici bir etkisi olmadı. Az farkla önde gösterilen Kılıçdaroğlu, ikinci turu da az farkla alabilir.

Siyaset 12 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Panorama araştırma şirketi, 14 Mayıs seçimleri için, 8-11 Mayıs 2023 tarihleri arasında, 2 bin 738 katılımcı ile bir kamuoyu araştırması gerçekleştirdi.

Hata payının yüzde 2,4 olarak açıklandığı araştırmada, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda sonuçlanma ihtimalinin düşük olduğu” belirtildi.

Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan öne olduğu ancak yüzde 50 oy oranına ulaşamadığı hesaplandı.

Konda anketi: Kılıçdaroğlu ilk turda yüzde 50 sınırındaKonda anketi: Kılıçdaroğlu ilk turda yüzde 50 sınırında

Adaylıktan çekilen Memleket Partisi lider Muharrem İnce’nin yüzde 1,8’e gerileyen oylarının ise seçimlerin kaderi ve adayların oy oranı üzerinde belirleyici bir etkide bulunmadığına dikkat çekildi.

İnce’nin ve kararsızların oyunun simülasyona göre dağıtıldığı hesaplamada Kılıçdaroğlu’nun oyu yüzde 50 sınırının yaklaşık 2 puan altında. Erdoğan ise Kılıçdaroğlu’nun yaklaşık 2 puan gerisinde yer alıyor. Sinan Oğan’ın oyu ise 5 puana yakın.

Araştırmaya göre, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda ise Kılıçdaroğlu oyunu yüzde 51’i bulan bir oyla seçilebiliyor.

Cumhur İttifakı’nın oyu ise Millet İttifakı’nın üzerinde… Cumhur İttifakı yüzde 45’i aşan bir oy oranıyla Millet İttifakı’na 9 puan kadar fark atıyor. Bununla birlikte Emek ve Özgürlük İttifakının da eklenmesiyle oluşan muhalefet blokunun oyunun ise yüzde 50’ye çok yakın.

11 Mayıs 2023 itibarıyla, kararsızlar dağıtıldıktan sonra, AK Parti yüzde 35’i, CHP yüzde 25’i  İYİ Parti yüzde 11’i küsüratlarla aşıyor. HDP yüzde 10’u aşarken, MHP yüzde 9’un kıl payı altında  seyrediyor.  TİP’in oyu ise yüzde 2’ye yakın.

Kılıçdaroğlu birinci turda kazanabilirKılıçdaroğlu birinci turda kazanabilir

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.