Piyasalarda ‘Ben Kemal, geliyorum’ yükselişi

Dün Konda'nın Kılıçdaroğlu'nun oylarını artırdığına yönelik anketi ve Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi borsada bahar rüzgarları estirdi. BIST 100 endeksi yüzde 7.87 artarken, bankacılık endeksindeki artış yüzde 9.81'e ulaştı. Türkiye'nin CDS'i ise 6 ay sonra 500 puanın altına indi.

Ekonomi 12 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Herkes gibi piyasalar da seçime endeksli ve seçim heyecanını yaşıyor. Dün piyasalarda tarihi bir gün yaşandı. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk turda seçilebileceğine yönelik gelişmeler hafta başından bu yana bankaların yüksek performansına rağmen inişli çıkışlı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’u adeta uçururken, Türkiye’nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan 5 yıllık kredi temerrüt takasının (CDS) Aralık 2022’den bu yana ilk kez 500 puanın altına inmesine neden oldu.

Önce kamuoyu araştırma şirketi Konda’nın anketi açıklandı. Buna göre Kılıçdaroğlu’nun oyları 4.7 puan artışla 1 Nisan’dan 7 Mayıs’a yüzde 44.6’dan yüzde 49.3’e tırmanmış, Erdoğan yüzde 43-45’te sıkışmış, İnce ise 7.8 puan düşüşle yüzde 10’dan yüzde 2.2’ye gerilemişti. Bu ivmeyle Kılıçdaroğlu’nun 1. turda kazanma olasılığının arttığına ilişkin yorumlar nedeniyle  Türkiye’nin CDS’i 8,30 puan gerileyerek 545 puandan 496,4 puana kadar düştü.

Bir başka gelişme ise Borsa İstanbul’da yaşandı. Konda anketinin açıklanmasının ardından BIST 100 endeksi hafif bir yükselişe geçtikten sonra ikinci tura kalma ihtimalinin tümden ortadan kalkmadığı görüşünün yaygınlaşması üzerine yönünü hafif aşağıya çevirdi. Ardından saat 14:05’te Muharrem İnce’nin adaylıktan çekildiğini açıklamasıyla birlikte borsa adeta coştu. 

Borsa İstanbul hızlı yükseldi.

Bankacılık endeksinde artış yüzde 9’un üzerine çıktı

BIST 100 endeksinde yükseliş gün içinde kademeli olarak yüzde 8’i aşarken, tırmanışın öncüleri yine birkaç gündür değer kazanan banka hisseleriyle iktidar değişikliğinin en çok yarayacağı varsayılan gruplara ait şirketlerin hisseleri oldu.

BIST 100 endeksi 4492-4871 bandında hareket ederken, gün içinde yükseliş yüzde 8’i aştı. Endeks saat 16.28 itibarıyla yüzde 8,14 oranında kazançla 4860 puanda işlem gördü. Kapanışı bir önceki güne göre yüzde 7.87’lik artışla 4.848 puandan yaptı. Bankacılık endeksi günü yüzde 9.81’lik artışla kapattı. Banka hisselerinde aralarında Bank of America’nın da bulunduğu yabancı yatırımcıların da alımları görüldü. Borsa İstanbul’daki bazı oyuncular yabancı alımların bir kısmının ”bıyıklı yabancı” olduğunu ileri sürüyor.

Halkbank yüzde 10, İş Bankası yüzde 9.98, Akbank yüzde 9.99, Garanti yüzde 9.94 ve Yapı Kredi de yüzde 9.91 değer kazanarak günü satıcısız kapattı. Vakıfbank yüzde 9.86, TSKB ise yüzde 9.73 oranında değer kazandı. Koç Holding yüzde 9.96, grup şirketlerinden Ford Otosan yüzde 10 değer kazanarak günü satıcısız kapattı. Hisseleri yüzde 10 değer kazanan Ülker, Alfasolar ve Tüpraş, yüzde 9.96 yükselen Şişecam günü satıcısız kapatan şirketlerdendi. ile yüzde 9.8 yükselen Sabancı Holding de Borsa İstanbul’un lokomotif hisseleri oldular. Bankacılık endeksindeki artış, pazartesi gününden bu yana yüzde 23’ü aştı.

Konda anketi ve İnce’nin çekilmesiyle coşan Borsa İstanbul’da son iki haftadır 40-42 milyar TL seviyesine takılıp kalan işlem hacmi de yüzde 100’den fazla artışla 89.5 milyar TL. düzeyine çıktı. Yabancı alımların devamı durumunda Borsa İstanbul’da bugün de yüksek bir işlem hacmi bekleniyor.

Kılıçdaroğlu: Biz bu ülkeyi zengin edeceğiz

Bu gelişmeler üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Euro düştü. Borsa uçtu. Siz daha 15 Mayıs’ta Bay Kemal gelince bir görün olacakları. Biz bu ülkeyi zengin edeceğiz!” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.