Sudan’da Türk tahliye uçağına ateş açıldı: Ordu RSF’i, RSF orduyu suçluyor
Sudan'da ordu ve RSF arasındaki çatışmalar 28'inci gününe girdi. Suudi Arabistan'da masaya oturan taraflar 'Cidde Bildirgesi'ni imzalayarak, sivillere zarar verici çatışmalardan kaçınma kararı aldı. Ancak sürekli bir ateşkesten bahsetmek için henüz çok erken.
Sudan’da filli lider Abdülfettah El Burhan liderliğindeki ordu ile Muhammed Hamdan Dagalo öncülüğündeki paramiliter grup Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında 15 Nisan’da başlayan çatışmalarda şimdiye kadar 604 kişi yaşamını yitirirken, 5 bin 127 kişi de yaralandı.
Suudi Arabistan ve ABD’nin arabuluculuk girişimleriyle Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde ordu ve RSF’ten temsilciler arasında altı gündür süren görüşmelerde yeni bir gelişme yaşandı. Taraflar arasında ‘Ciddi Bildirgesi’ denilen bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma aracılığıyla Sudan’da çatışmalara sahne olan bölgelerde yaşayan kişilerin tahliyelerinin sağlanması, bunun için de tarafların üzerinde anlaşılan ateşkes sürelerine uyması isteniyor.
Ordu ve RSF bugün 28’inci gününe giren çatışmalarda şimdiye kadar altı kez ateşkes ilan etti. Bu ateşkeslerin süresi kimi zaman 72 saat kimi zaman da bir hafta oldu. Ancak taraflar her seferinde bu anlaşmaları ihlal ederek birbirlerine saldırmaya devam etti. Ramazan Bayramı bile çatışmalara ara verilmesini sağlayamadı.
Yeni imzalanan bildirgeyle sivillerin ihtiyaçlarını karşılamak için insani yardım faaliyetlerini kolaylaştırması amaçlanıyor. Hem ordunun hem de RSF’in bu çerçevede sivillere zararı dokunacak her türlü saldırıdan uzak durması esas alınıyor. 48 milyon insanın yaşadığı ülkede 700 bin kişi yurdundan oldu, 160 bin kişi zaten büyük bir mülteci popülasyonuna sahip olan ve ekonomik krizle boğuşan komşu ülkelere kaçtı.
Bununla birlikte taraflar yeni bir ateşkes kararı almadı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliye göre, tarafların yakın zamanda uzlaşmaya varması ise biraz zor. Ömer El Beşir’i 30 yıllık iktidarından indirmek için 2019 yılında el ele veren Burhan ile Dagalo’nun şimdi birbirlerine düşman kesilmesinin ana sebebi iktidar mücadelesi.
Burhan, RSF’in ayrı bir grup olarak değil de ordunun parçası olmasını istiyor. Son zamanlarda RSF üzerinde bu talebiyle ilgili olarak daha çok baskı uygulaması sonucunda Dagalo, Burhan hükümetini ‘demokrasi karşıtı’ ilan ederek grubunu orduya karşı harekete geçirdi. Hartum gibi büyük şehirlerde çatışmalar, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde gerçekleşiyor. Her iki taraf da makinalı tüfek, bazuka, roket ile savaşıyor, ordu bunlara ek olarak savaş uçağı da kullanıyor. Bölge sakinleri RSF’in savunma pozisyonunu aldığını, ordunun ise RSF’i bombardımana tuttuğunu söylüyor.