Şifa Hastanesi ‘toplu mezara’ dönüşecek: Kuvözdeki bebekler dahi ölüyor, ölümden birkaç dakika uzaktayız

İsrail tüm uluslararası çağrılara rağmen Gazze'de sivillerin sığındığı hastaneleri vurmaya devam ediyor. Şifa Hastanesi devre dışı kaldı. Yetkililer kuvözlerdeki bebeklerin dahi öldüğünü, hastanede toplu mezar açmak gerekebileceğini söylüyor, "ölüme birkaç dakika uzağız" diyor.

Dünya 11 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaş 7 Ekim’den bu yana büyük kayıplar yaratarak devam ediyor. İsrail, sivil ölümleri artarken ve hastaneleri hedef alan saldırılar yoğunlaşırken Gazze’deki Filistinlileri korumak için daha fazla şey yapması yönünde ana müttefiki ABD de dahil olmak üzere artan uluslararası baskıyla karşı karşıya. Gazze Sağlık Bakanlığı son beş haftada kıyı bölgesine yönelik bombardımanlarda ölen Filistinlilerin sayısını açıkladı: 7 Ekim’den bu yana 11 binden fazla Filistinli öldürüldü.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail’e yönelik en sert eleştirisini diplomatik temaslarda bulunduğu Yeni Delhi’de gerçekleştirmişti. Blinken “Şu ana kadar çok fazla Filistinli öldürüldü, son birkaç haftada çok fazla (sivil) zarar gördü. Onların zarar görmesini engellemek ve insani yardımın ulaşımını azami düzeye çıkarmak için mümkün olan her şeyi yapmak istiyoruz” demişti. Blinken’ın hemen ardından ses yükselten Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da çağrısını yineleyerek ateşkes vurgusu yaptı. Macron İsrail’e Gazze’deki sivilleri bombalamayı bırakması çağrısında bulundu, ölümlerin “kızgınlığa” yol açtığını söyledi.

Buna karşılık İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dünya liderlerinin İsrail’i değil Hamas’ı kınaması gerektiğini söyledi. Netanyahu “Hamas’ın bugün Gazze’de işlediği suçlar yarın Paris’te, New York’ta ve dünyanın herhangi bir yerinde işlenecektir” dedi. Çağrılar İsrail’in müttefiklerinden de artarak geliyor olsa da, İsrail, hastaneler dahil sivillerin sığındığı birçok yeri hedef almayı sürdürüyor. İnsani yardımların sadece Gazze’nin güneyine gitmesi ve İsrail ambargosu nedeniyle yakıt geçişine izin verilmemesi insanlık dramını büyütüyor. Savaşın ilk günlerinde İsrail’in elektrik ve suyu kestiği Gazze’de hastaneler jeneratörlere yakıt bulamaz oldu. Yakın bir tarihte yedek jeneratör kullanmaya başladığını duyuran Şifa hastanesi hizmet dışı kaldı.

Şifa Hastanesi hizmet dışı: Toplu mezar yapmak zorunda kalacağız

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Şifa Hastanesinin hizmet dışı kaldığını bildirdi. Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra İsrail ordusunun Şifa Hastanesini kuşatmaya aldığını aktardı. İsrail ordusuna ait insansız hava araçlarının (İHA) üzerlerinde yoğun uçuşlar yaptığını belirten Kudra sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda Şifa Hastanesi yerleşkesinde mahsur kalmış durumdayız. Şunu söyleyebiliriz: İsrail güçlerinin, içerisinde hareket eden her şeyi hedef alması nedeniyle Şifa Hastanesi hizmet dışı kaldı.” Hastanedeki yoğun bakım ve çocuk bölümlerindeki hizmetlerin durduğunu ve oksijen cihazlarının da çalışmadığını vurgulayan Kudra “İki hastayı kaybettik ve hastane içerisinde açılan yoğun ateş sebebiyle diğer hastalar da tehdit altındalar” ifadelerini kullandı. İsrail’in Şifa Hastanesinin ameliyat binasının beş katını hedef aldığı söyleyen Kudra İsrail ordusunun yoğun saldırılarından dolayı bir bölümden diğer bir bölüme geçemediklerinin altını çizdi. Sağlık Bakanlığı açıklamasında Şifa Hastanesi yerleşkesinde toplu mezar yapılmasının gerekebileceğini de söyledi.

Şifa Hastanesi Müdürü de tedavisi süren hastaları bir bir kaybetmeye başladıklarını söyledi. Açıklamasında “can kaybetmeye başladık” diyen Şifa Hastanesi yöneticisi “hastalar her dakika ölüyor, yaralılar ve kuvözdeki bebekler bile” dedi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı “Şifa Hastanesinde yoğun bakımda tutulan 39 bebeğin oksijen yetersizliği nedeniyle hayati tehlike altında olduğu, bir bebeğin ise bu sorun nedeniyle hayatını kaybettiği, hastanelere yakıt gitmemesi halinde ise geri kalanlar için bunun ölüm cezası olacağı” açıklaması yaptı.

Tek söyleyebileceğim, hayatlarımızı kaybetmeye başladığımız. Hastalar her dakika ölüyor hatta kuvözdeki bebekler bile. Kuvözde bir bebeği kaybettik, yoğun bakım ünitesinde de genç bir adamı kaybettik. Hastane yerleşkesi kuşatma altına alındı ve hastanenin binaları hedef alındı. Yerleşke içinde hareket eden bir kişi dahi hedef alınıyor. İsrail işgal güçleri dışarıda, hareket edilmesini dahi engelliyor… Tüm dünyadan tamamen kopmuş durumdayız, ölümden birkaç dakika uzaktayız.

50 binden fazla kişinin sığındığı hastaneye yönelik saldırılar artarak devam ediyor.

Yoğun bakım ünitesi vuruldu

BBC News’in uluslararası editörü Jeremy Bowen El Şifa hastanesindeki cerrah Marwan Abu Saada’dan yoğun bakım ünitesinin vurulduğunu söyleyen sesli bir not aldığını yazdı. Saada İsrail’de bulunan Bowen’a silah ve bombardıman seslerinin “her saniye” yankılandığını söyledi.

Sınır Tanımayan Doktorlar da şu an hastanede olan personelleriyle iletişim kuramadıklarını ifade ediyor. Grup İsrail’in hastaneye yönelik saldırılarının acilen sonlandırılması yönündeki çağrısını yineledi.

İsrail Hamas üyelerinin hastanelerin altındaki tünellerde sığındığını ve operasyonları buradan yönettiklerini ifade etse de hem Hamas hem de hastane yönetimleri bunu yalanlıyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) genel müdürü Robert Mardini örgütün Gazze’deki Şifa hastanesinden gelen görüntü ve raporlar karşısında “şok ve dehşete düştüğünü” söyledi. Mardini “durum dayanılmaz derecede çaresiz” diyerek şiddetin durdurulması, hastaların ve personelin korunması gerektiğini belirtti.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı. İsrail, 7 Ekim’den bu yana 38’i Gazze Şeridi içindeki çatışmalarda olmak üzere 354’ü asker 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları’nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in saldırılarında 4 bin 506’sı çocuk, 3 bin 27’si kadın olmak üzere 11 bin 78 Filistinli öldürüldü, 27 bin 490 kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 182 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayı’na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 70 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri yaşamını yitirdi.

İsrail vuruyor, kriz büyüyor: Gazze'de ölü sayısı 11 bini aştıİsrail vuruyor, kriz büyüyor: Gazze’de ölü sayısı 11 bini aştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.