Sanayi deprem etkisinden çabuk kurtuldu
Yabancı yatırımcılar Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasını ekonomide belirsizliği artıracağı gerekçesiyle piyasalar için en kötü sonuç olarak tanımlıyorlar.
ABD’li finans ajansı Bloomberg’e ve Reuters’a değerlendirmelerde bulunan ekonomistler ve yatırımcılar, “piyasalar için en kötü sonuç” olarak tanımladıkları seçimin ikinci tura kalması nedeniyle merkez bankasının döviz piyasasına dönük müdahalesinin derinleşmesini bekliyorlar.
Bloomberg Economics tarafından yapılan bir tahmine göre, merkez bankasının piyasaya yaptığı gizli müdahaleler (arka kapıdan satışlar) son 16 ayda yaklaşık 177 milyar doları buldu. Bu rakamın önümüzdeki iki haftada daha da artması olası görülüyor. Analizde sıkı kontrol edilen döviz piyasası üzerindeki baskının artırması nedeniyle Türk lirasında daha fazla oynaklık içine girmesini bekledikleri öne sürülüyor.
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Londra merkezli In Touch Capital Markets’in kıdemli döviz analisti Piotr Matys, “Lirayı nispeten istikrarlı tutmak için arka kapı döviz müdahalelerinin önümüzdeki iki hafta boyunca devam etmesi muhtemel” dedi. Matys, “Önümüzdeki iki hafta, muhtemelen AKP ve Erdoğan’ın yirmi yıl önce iktidara gelmesinden bu yana Türk siyasetinde en gergin hafta olacak” değerlendirmesini yaptı.
RAM Capital SA’da fon yöneticisi olan Ogeday Topçular ise “Bu sonuçlar piyasalar için en kötü sonuçlardan biri olur. Önümüzdeki iki hafta boyunca belirsizlik olacak” dedi.
New York’taki politika analiz merkezi Medley Global Advisors’ın yöneticisi Nick Stadtmiller, hükümetin lirayı destekleme çabalarının merkez bankasının rezervlerini tükettiğini ve para birimini ‘sürdürülemez derecede yüksek seviyelerde’ bıraktığını söyledi.
Stadtmiller, “Sonsuza kadar dayanamazlar ve önümüzdeki birkaç çeyrekte ciddi bir devalüasyon olması muhtemel. İlk etapta, daha fazla sermaye kaçışını önlemek için hükümetin zımnen yürürlükte olan kontrolleri sıkılaştırmasını beklerim” diye konuştu.
Reuters’a konuşan piyasa oyuncuları da seçimin ikinci turunun yapılacağı 28 Mayıs’a kadar belirsizlik yaşanacağını öne sürüyor. Yatırım danışmanlığı şirketi Tellimer’ın hisse senedi araştırma başkanı Hasnain Malik sonuçların Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanmasını ve söz verdiği ortodoks ekonomi politikasına dönüşü umut eden yatırımcılar için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu söylüyor.
138 milyar dolarlık varlığı yöneten New York merkezli varlık yönetim şirketi Candriam’ın fon yöneticisi Richard Briggs de farklı düşünmüyor. Briggs’e göre Erdoğan’ın kazanması ekonomik dengesizliğin, alışılmışın dışında para politikasının ve Türk Lirası’nı desteklemek için maliyetli çabaların devamı anlamına geliyor ve bu nedenle de sonuçlar piyasa için neredeyse kesinlikle olumsuz.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de Türkiye’deki seçimlere ilişkin yayımladığı değerlendirme notunda yeni Erdoğan döneminin ‘ortodoks dışı çizginin devamı’ olacağını belirtti. Moody’s seçimlerin ardından yayımladığı değerlendirmesinde yeni bir Erdoğan döneminin mevcut ortodoks dışı ve sürdürülemez politikaların, çok yüksek enflasyonla birlikte makro ihtiyati tedbirlerin ve ağır kur baskılarının devamına işaret edebileceğini belirtti.
Notta Kemal Kılıçdaroğlu zaferinin ortodoks politikalara dönüş ihtimalini artıracağı ve etkin bir şekilde bu politikaların uygulanması durumunda bunun kredi notuna uzun vadede pozitif etkisi olabileceği belirtildi.