Arjantin Merkez Bankası’ndan dev faiz artırımı

Hiper enflasyona doğru giden Arjantin’de nisan ayındaki toplam 1300 puanlık faiz artımının ardından 600 baz puanlık artırım daha geldi. Faiz yüzde 97’ye çıktı.

Ekonomi 17 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Arjantin'de hükümet enflasyon karşısında çaresiz kaldı.

Arjantin hükümeti nisan ayında yüzde 100’e ulaşan enflasyonla baş edebilmek, rezervlerdeki kanamayı durdurabilmek ve şok devalüasyon korkusunu gidermek için savunmasını güçlendirmeye hazırlanıyor.

Ekonomi Bakanlığı yeni faiz artırımını, döviz piyasalarına daha çok müdahaleyi ve alacaklılarla pazarlığı içeren yeni önlem paketini açıkladı.

Paket kapsamında Merkez Bankası faizi 600 baz puan artırarak yüzde 97’ye çıkarttı. Arjantin Merkez Bankası nisan ayında da politika faizini iki seferde toplam 1300 baz puan arttırmıştı.

Yatırım bankası J.P. Morgan “enflasyonun saldırısı’’nın hükümeti acil önlem paketi açıklamaya mecbur ettiğini belirtti. Banka hazırladığı bilgi notunda “Casa Rosada (başkanlık sarayı) rezervlerdeki kanamayı önlemek ve enflasyonun fiyatlar üzerindeki etkisini dizginlemek için yeni kaynaklar arıyor’’ dedi.

Mahfi Eğilmez cevaplıyor: Ekonomi kaç yılda toparlanır?Mahfi Eğilmez cevaplıyor: Ekonomi kaç yılda toparlanır?

Ne olmuştu?

Arjantin’de enflasyon fiyat kontrollerine ve düzenli olarak yapılan faiz artırımlarına rağmen yükselmiş, yıllık fiyat artışlarının üç haneli rakamlara ulaşması 30 yıl önceki hiperenflasyon dönemine dönüş korkusu yaratmıştı.

Arjantin’de soya ve mısır gibi önemli tahıllarda kuraklık nedeniyle rekolte düşmüş çiftçinin geliri azalmış, Merkez Bankası’nın ulusal para birimi pesoyu desteklemek için yaptığı satışlar rezervleri azaltmıştı. Bazı analistler net rezervlerin ekside olduğunu belirtiyor.

Fundcorp adlı yatırım danışmanlığı şirketinden portföy uzmanı Roberto Geretto, “Merkez Bankası devalüasyonu hızlandırırsa bu ateşe benzin dökmek olur. Eğer devalüasyonu geciktirirse. Düşük fiyattan çok rezerv kaybeder” dedi. Piyasalar ekimde genel seçimlere gidecek Arjantin’de siyasi gelişmelerin yanı sıra, IMF ile sürdürülen 44 milyar dolarlık borç görüşmelerini izliyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.