İkinci tur için beklenen zirve bugün: Kılıçdaroğlu, Oğan ve Özdağ buluşması

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile ATA İttifakı adayı Sinan Oğan, bugün Ankara'da biraraya gelecek. Sinan Oğan, New York Times'a yaptığı açıklamada “Destek vereceğim adaydan isteklerim olacak. Neden cumhurbaşkanı yardımcısı olabilecekken bakan olayım?" dedi.

Siyaset 19 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

14 Mayıs seçimlerinde yaklaşık 3 milyon oy alan Sinan Oğan’ın hangi ittifakı destekleyeceği merak konusu.

Sinan Oğan geçtiğimiz hafta, ATA İttifakı’nı oluşturan partilerin genel başkanlarıyla biraraya geldi.

Şimdi gözler Sinan Oğan’ın Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı ile yapacağı görüşmelere çevrildi. Kılıçdaroğlu ve Oğan arasında yapılacak görüşmede Oğan’ın Millet İttifakı’na destek verip vermeyeceği ele alınacak.

Oğan, seçimlerden önce 5 madde sıralamış, 13 milyon sığınmacının gönderilmesini, terör örgütleri ve onların siyasi yapılarıyla araya mesafe koyulmasını şart koşmuştu. Sinan Oğan’ın Cumhur İttifakı ile görüşüp görüşmeyeceği ise henüz net değil.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, dün katıldığı canlı yayında Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yarın (bugün) görüşeceğini duyurdu.

Özdağ, Kılıçdaroğlu ile telefonda görüştüğünü bugün ise yüz yüze görüşeceklerini söyledi. Edinilen bilgiye göre ikili görüşme sonrası Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Kemal Kılıçdaroğlu üçlü bir görüşme yapacak.

Davutoğlu ile görüşmüştü

Millet İttifakı bileşenlerinden Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, önceki gün Sinan Oğan’la görüştü. Ankara’da, Gelecek Partili Feramuz Üstün aracılığıyla gerçekleşen görüşmede cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

10Haber’e konuşan Feramuz Üstün, 3 saat süren görüşmenin olumlu geçtiğini belirtti.

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ile Sinan Oğan’ın görüşmelerinin ardından, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, Cumhuriyet TV’ye konuşarak Oğan’ın da değişimden yana olduğu sinyalini verdi. Özdağ, “Sayın genel başkanımızla konuştum ama bilgi sahibi değilim. Bunları kendileri açıklarlar. Sayın Sinan Oğan’a oy veren 5.2’lik seçmen genellikle bazı hassasiyetleri dile getiriyorlardı. O seçmenler de bir değişimden yana. Sayın Sinan Oğan’ın da arkadaşlarının da bir değişiklikten yana olduğu kanaatindeyim. Biraz bahar gecikti, baharın gecikmesi de iklim değişikliğinden oluştu, bir küçük don felaketi geldi, sonra ardından çiçekler açar, yediveren güller açacak. Ben 28 Mayıs’ta yürütmenin Kılıçdaroğlu ile taçlanacağını düşünüyorum” dedi.

Sinan Oğan'dan ikinci tur için 4 şartSinan Oğan’dan ikinci tur için 4 şart

‘Neden Cumhurbaşkanı Yardımcısı olabilecekken bakan olayım?’

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Oğan ile yaptıkları röportajı “Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetti, fakat ikinci turda belirleyici olabilir” başlığıyla yayımladı.

“Bir anda Türkiye’nin en çok aranan adamı haline” geldiğini söylen Oğan, New York Times’a verdiği röportajda “Çok yoğun” olduğunu ve Erdoğan ile Kılıçdaroğlu’nun ofisleri de dahil olmak üzere pek çok kişiden cumhurbaşkanlığı yarışı konusunda telefon aldığını belirtti.

Oğan’ın güçlü bir çıkış yaptığını ifade eden New York Times, sağ milliyetçi seçmenin “Türkiye’deki 3,3 milyondan fazla Suriyeli mülteciye karşı sert bir tutum takınılmasını savunuyor” dedi.

“Başkan yardımcısı olmak varken neden bakan olayım ki?” ifadesinde bulunan Oğan, mültecilerin sınır dışı edilmesine yönelik kapsamlı bir çalışma ve yeni hükümette üst düzey bir görev istediğini söyledi.

Sinan Oğan, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu hakkındaki görüşlerini de dile getirdi. Oğan, “Erdoğan’ın çalışma ahlakını beğeniyorum fakat karar almadan önce başkalarına yeteri kadar danışmamasını eleştiriyorum” yorumunu yaparken Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan kadar çalışkan olmadığını ancak başkalarının düşüncelerine önem vermesini beğendiğini dile getirdi.

“Sahada çok milliyetçi bir rüzgar estirdik” diyen Oğan’ın, talepleri arasında terörle bağlantılı olduğunu düşündüğü hiçbir siyasi partinin hükümette herhangi bir rolü olmasını istememesi yer alırken “Ben herkesle konuşurum” dedi.

Bahçeli: Olmayan siyasi gücünü varmış gibi gösteren fırsatçı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamasında, Cumhur İttifakı’nın seçim kampanyasında kullandığı ‘Türkiye Yüzyılı’na vurgu yapan Bahçeli, “Türk ve Türkiye Yüzyılının önüne geçilemeyecek, ket vurulamayacaktır” dedi.

Açıklamasının devamında ise isim vermeden Ata İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan’ı hedef alan Bahçeli, “Olmayan siyasi gücünü varmış gibi gösterip siyaseti at pazarına çevirenler, kamuoyuyla gün aşırı talep listeleri paylaşanlar samimi olmadığı gibi milli ve ahlaki değerlerle ters düşen fırsatçı acizlerdir” denildi.

“Türk milliyetçiliğinin temeli millet ve vatan sevgisidir” diyen Bahçeli, şöyle devam etti: “Bu sarsılmaz ve tartışılmaz sevgi üzerinde sinsi sinsi pazarlık yapma telaş ve teşebbüsleri iflah olmaz bir ahlak ve mensubiyet krizi olarak değerlendirilmelidir.”

Yıldırım: Sinan Bey çok havaya girmesin

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ardından Ata İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’a karşı bir sert söylem de Ak Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’dan geldi. Yıldırım, CNN Türk ekranlarında yayınlanan Gece Görüşü programında açıklamalarda bulundu. Oğan’ı tebrik için aradığını belirten Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:
“Sinan Bey’in de çok havaya girmemesi gerekir. Aldığınız oyu pazarlamaya kalkarsanız; ticarete dönüştürseniz o seçmen size çok hoş geldin demez. Ne yapıyorsun kardeşim benim oyumu pazarlık yapma hakkını sana kim verdi der. Biz Cumhur İttifakı’yız, bizim ittifakımızda kişisel menfaatler yok. Biz menfaat ittifakı değiliz. Karşıdaki menfaat ittifakı. Bunu rahatlıkla söylüyorum. Dereyi görmeden paçayı sıvıyorlar, herkese yardımcılık veriyorlar.”

Muhalefette hareketlilik: 6'lı Masa toplandı, belediye başkanları ve vekillere görev yazıldıMuhalefette hareketlilik: 6’lı Masa toplandı, belediye başkanları ve vekillere görev yazıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.