G7 Zirvesi hem protestolar hem Rusya’ya yaptırımlarla başladı

Hiroşima'da protestolarla başlayan G7 Zirvesi'nde alınan ilk karar Rusya'ya yaptırım, Ukrayna'ya destek oldu. Açıklamada, 'G7 olarak Rusya'yı savaş makinesini destekleyen teknoloji, endüstriyel teşhizat ve hizmetlerden mahrum bırakacağız' denildi.

Dünya 20 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
G7 Zirvesi'nde Çin'in genişleyen nükleer cephaneliğinin yarattığı tehlikeye de dikkat çekildi.

Japonya’nın Hiroşima kentinde başlayan G7 Zirvesi kapsamında ilk karar Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanması oldu. “G7 olarak Rusya’yı savaş makinesini destekleyen teknoloji, endüstriyel teşhizat ve hizmetlerden mahrum bırakacağız” denilirken, savaş alanında Rusya için hayati önem taşıyan teçhizatın ihracı sınırlandırılacak, Rusya’ya savaşta yardım etmekle suçlanan gruplar doğrudan hedef alınacağı belirtildi.

G7 liderleri Ukrayna’ya ise mali, insani, askeri ve diplomatik destek sözü verdi.

“Ukrayna’ya sarsılmaz desteğimiz sürecek. Rusya’nın yasa dışı, haksız ve nedensiz şekilde saldırarak başlattığı savaşta, Ukrayna’nın yanında olacağız” ifadelerinin duyurulduğu G7 Zirvesi’ne Ukrayna Lideri Volodimir Zelenski de davet edildi. Sürpriz şekilde Suudi Arabistan’daki Arap Birliği zirvesine katılan Zelenski’nin yarın Hiroşima’ya gelerek G7 Zirvesi’ne katılması bekleniyor.

Liderler ayrıca Çin’in nükleer cephaneliğine yönelik endişelerini de dile getirdi. Büyüyen nükleer cephaneliğin küresel ve bölgesel istikrar için endişe verici olduğunun altı çizildi, Çin’in şeffaflık ve anlamlı bir diyalog olmaksızın nükleer cephaneliğini hızla arttırmasına tepki gösterildi.

G7, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Kanada ve Japonya’dan oluşuyor.

Protestolarla başladı

G7 Zirvesi, protestoların gölgesinde başladı. Protestocular ‘Emperyalist G7 etkinliğine hayır’, ‘Çin ile savaşa hayır’, ‘Ukrayna’dan elinizi çekin’ ve ‘Nükleer savaşa hayır’ yazılı pankartlarla kent merkezinde yürürken, etrafları polis kordonuyla sarıldı. Zirve süresince 24 bin emniyet personeli Hiroşima’da etkinliklerin yapılacakları alanlarda görev yapacak.

Ukrayna savaşının 449'uncu günü: Zelenski G7'ye bizzat katılabilir, Rusya'dan Leviathan filminin yapımcısına tutuklama kararıUkrayna savaşının 449’uncu günü: Zelenski G7’ye bizzat katılabilir, Rusya’dan Leviathan filminin yapımcısına tutuklama kararı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.