Elgin mermerleri Miçotakis’in seçim kozu oldu

Atina ve British Museum, Elgin Mermerleri olarak da bilinen hazinelerin Londra'dan iadesi için aylardır görüşmeler yürütüyor. Yunanistan'daki seçim sürecinde de Yunan toplumunun yakından izlediği iade meselesi mevcut başbakan Miçotakis'in kozlarından biri.

Kültür Sanat 21 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Elgin mermerleri Yunanistan'daki seçimlerde Miçoktakis'in kozlarından biri oldu.

Sandık telaşı komşuyu da sardı. Yunanistan bugün sandık başına gidiyor. Mevcut başbakan Miçotakis, seçim kampanyası sürecinde Elgin mermerlerini de gündeme taşıdı. Yunanistan, Londra’daki British Museum’da bulunan Elgin mermerlerinin iadesi için uzun süredir müzakere yürütüyor. Atina’nın ünlü Panthenon’undan 19. yüzyılda sökülüp İngiltere’ye götürülen mermerler, Yunanistan için bir milli davaya dönüşmüş durumda. İngiltere ise Yunanistan’ın bu talebine uzun süredir kulak tıkamakta. Öyle ki geçen ay konu hakkında konuşan İngiltere başbakanı Rishi Sunak, mermerlerin iadesini bekleyen Yunanistan’ı pek de mutlu edecek şeyler söylememişti. Sunak, mermerlerin British Museum’da güvenli bir biçimde sergilendiğini dile getirmişti.

Komşu bugün sandık başında: Miçotakis'in partisi, Çipras'ın partisinin 6.5 puan önündeKomşu bugün sandık başında: Miçotakis’in partisi, Çipras’ın partisinin 6.5 puan önünde

Ancak yine de Yunan hükumeti ile British Museum yetkilileri arasında bir süredir Elgin mermerleri hakkında müzakereler yürütülüyordu. Başbakan Miçotakis’in iddiasına göre de müzakerelerde belli bir aşama kaydedilmiş durumda. Kaydedilen aşamadan memnun olduğunu ifade eden Miçotakis, istenilen sonucun elde edilmesinin seçimi kazanmasıyla doğru orantılı olduğunu iddia etti. Miçotakis, bugünkü seçimleri kazanması halinde British Museum yetkilileri ile sürdürülen müzakeleri ileri seviyeye taşıyabileceklerini vaat etti.

Elgin Mermerleri 100 yılı aşkın bir süredir British Museum’da sergileniyor.

Vatikan iade etmişti

Parthenon’un başka ülkelerde bulunan bazı parçaları da Yunanistan’a geri dönmeye başlamıştı. Mart ayında, Vatikan’ın koleksiyonlarında bulunan Parthenon’un 2,500 yıllık üç parçası Atina’daki Akropolis Müzesi’ne iade edildi. Bu ay ise Viyana’daki Kunsthistorisches Müzesi’nin iki Parthenon parçasını daha içeren bir ödünç verme anlaşması için Akropolis Müzesi ile görüşmelerde bulunduğu ortaya çıktı.

Yunanistan, Parthenon için bir minik zafer elde etti, Vatikan'daki heykeller geri geldiYunanistan, Parthenon için bir minik zafer elde etti, Vatikan’daki heykeller geri geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.