Fed’den ‘haziranda faiz artırımı yok’ sinyali

Fed Başkanı Jerome Powell'a göre politika faizini sıkılaştırmada uzun bir yol alındı. Bu durumda değerlendirme yapmak için verilere ve görünüme bakmak gerekiyor.

Ekonomi 21 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Fed Başkanı Powell 'duraklama' sinyali vermişti.

Mayıs ayı başında faizi 25 baz puan arttırıp son 16 yılın en yüksek düzeyine çıkartmakla birlikte “bir sonraki sefere artış olmayabilir” sinyali veren FED’den bu doğrultuda bir açıklama daha geldi.

Fed Başkanı Jerome Powell, birkaç yetkilinin faiz artırımına devam etmek istediklerini söylemesinin ardından politika tartışmasının komutasını devralarak, önümüzdeki ay faiz oranı artışlarını durdurma eğiliminde olduğunun açık sinyalini verdi. Jerome Powell, Cuma günü bir Fed konferansında yaptığı konuşmada, “Politika faizini sıkılaştırmada uzun bir yol kat ettik ve politikanın duruşu kısıtlayıcı ve şimdiye kadarki sıkılaştırmamızın gecikmeli etkileri ve son bankacılık streslerinden kaynaklanan kredi sıkılaştırmasının boyutu hakkında belirsizlikle karşı karşıyayız. Buraya kadar geldikten sonra, dikkatli değerlendirmeler yapmak için verilere ve gelişen görünüme bakmayı göze alabiliriz” dedi.

Liderlik ekibi de aynı düşünüyor

Fed’in faizlere ilişkin tavrını gözleyen yatırımcılar, Jerome Powell’ın konuşmasından önceki arttırıma yüzde 33 şans verirken açıklama sonrası bu oranı yüzde 13’e çektiler.

Powell’ın sözleri, bu hafta New York Fed Başkanı John Williams ve yakın zamanda Senato onayını beklerken başkan yardımcılığına aday gösterilen Vali Philip Jefferson da dahil olmak üzere liderlik ekibinin diğer üyelerinden gelen benzer beklentileri pekiştiriyor.

Nationwide Life Insurance Co baş ekonomisti Kathy Bostjancic, “Yorumları, temel görüşünün gelen verileri değerlendirmek için Haziran ayında ara vermek olduğunu gösteriyor” dedi. Beklentilerin üzerine çıksa da Fed başkanı, “sunduğu rehberlik sınırlı” olduğu için yine de bir artışa öncülük edebilir.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.