Her 100 çalışanından 13’ünü kovdu hisse fiyatı ikiye katlandı

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ı da bünyesinde barındıran Meta'nın, maliyet düşürmek için çalışanlarını işten çıkartması hisse senetlerinin değerini uçurdu.

Ekonomi 21 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Zuckerberg 2023'ü 'Verimlilik Yılı' olarak ilan etmişti.

Dünya genelinde yatırımcıların zor bir yıl olmasını beklediği 2023’te bazı şirketlerin yıldızı parlıyor. Bünyesinde Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın da bulunduğu sosyal medya devi Meta Platforms ve yarı iletken üreticisi Nvidia, ocak ayından bu yana fiyatlarını ikiye katlayarak S&P 500’ün en iyi performans gösteren iki hissesi oldu.

Facebook’un ana şirketi Meta’nın hisselerinin değeri yıl başından bu yana yüzde 102 arttı. Şirket CEO’su Mark Zuckerberg’in “verimlilik yılı” olarak ilan ettiği 2023’teki maliyet düşürücü ve karı arttırıcı önlemler hisse değerinin artışında etkili oldu.

BT Group da işten çıkarma düğmesine bastı, hisseleri yüzde 8 düştüBT Group da işten çıkarma düğmesine bastı, hisseleri yüzde 8 düştü

Kasımda 11 bin kişi çıkartmıştı

Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi platformların sahibi olan Meta, geçen yılın kasım ayında çalışanlarının yüzde 13’ünü işten çıkarmıştı. Son 18 yılda ilk kez toplu işten çıkarma yapan şirketin 2022 sonu itibarıyla 86 bin 482 çalışan sayısı bulunuyordu.

Yapay zeka uçurdu

Öte yandan, yapay zekaya olan ilgi çip üreticisi Nvidia’nın hisselerinin 2023 yılının başından bugüne yüzde 106 değer kazanmasını sağladı.  ChatGPT gibi teknolojileri yoğun ilgi, yüksek yoğunluklu yapay zeka hesaplamaları için çipleretalebi artırdı. Nvidia yapay zeka çalışmalarında en çok kullanılan iki çip türünü üretiyor.

S&P 500 endeksi bu yıl yüzde 8 değer kazanırken, bunun neredeyse tamamı Meta, Nvidia ve hisseleri iyi performans gösteren birkaç yüksek teknoloji şirketinden geldi.

Meta ve Nvidia’nın, maliyetleri düşürücü önlemlerin yanısıra Fed’in enflasyonla mücadelesini sona erdirmeye ve faizleri arttırmamaya hazırlandığına dair yatırımcıların artan inancından da faydalandığı düşünülüyor. FED’in agresif faiz politikası nedeniyle Meta’nın değeri geçtiğimiz yıl yüzde 61, Nvidia’nın değeri ise yüzde 45 düşmüştü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.