Parkinson’da rol oynayan 10 tarım ilacı listelendi

Beyin hücrelerini öldüren parkinson hastalığının tarım ilaçları ile bağlantısını gösteren yeni bir araştırma yayınlandı. Araştırmanın farkı bu etkiye yol açan ilaçların adlarının açıklanması.

Sağlık 21 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Tarım ilaçlarının Parkinson'un risk faktörlerinden biri olduğu artık net.

Parkinson, beynin hareketle ilgili bölgelerinde hücre ölümüne neden olan bir hastalık. İstirahat halinde titreme, kaslarda katılık, hareketlerde yavaşlama, duruş ve tutuş reflekslerinde azalma en önemli belirtileri. Sebebi henüz tam olarak ortaya konulamasa da riski artıran bazı faktörlerden söz etmek mümkün. Örneğin geçirilmiş kafa travmaları Parkinson riskini artırıyor. Yaş da önemli bir risk faktörü, yaş ilerledikçe görülme sıklığı artıyor. Yine pestisit (tarım ilacı) maruziyetinin Parkinson ile bağlantılı olduğu uzun süredir biliniyor.

Pestisit ile Parkinson ilişkisi ortaya konulsa da hangi pestisitlerin risk oluşturduğu yakın zamana kadar tanımlanmamıştı. Geçen hafta yayınlanan bir çalışma bu konuyu aydınlığa kavuşturdu.

ABD Kaliforniya Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Parkinson hastalığının gelişiminde rol oynayan ve beyin hücrelerine zarar veren 10 tarım ilacı belirledi. Bu pestisitler arasında dört böcek ilacı (dicofol, endosulfan, naled, propargite), üç herbisit yani bitki öldürücü (diquat, endothall, trifluralin) ve üç fungisit yani mantar öldürücü (bakır sülfat, bazik-pentahidrat ve folpet) bulunuyor. Pestisitlerin çoğu bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde hala kullanılıyor.

Aşırı işlenmiş gıdalar depresif ve kaygılı hissettiriyorAşırı işlenmiş gıdalar depresif ve kaygılı hissettiriyor

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.