Prof. Dr. Hakan Kara’ya göre KKM bir ponzi, Bakan Nebati’ye göre ise dövizde istikrarı sağladı

Prof. Dr. Kara'ya göre KKM'de temmuzdan sonra her hafta 8-10 milyar dolar geri dönüş olacak ve önlem almak şart. Bakan Nebati ise 'Bütçeye yükü azalıyor' diyor.

Ekonomi 22 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Prof. Dr. Kara'ya göre KKM adlı saadet zincirinin sonuna doğru yaklaşılıyor.

Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Kur Korumalı Mevduatı (KKM) ponzi sistemine (saadet zinciri) benzetirken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sistem sayesinde döviz piyasalarında oluşturulan panik havasının bertaraf edildiğini ve döviz kurlarında istikrar sağlandığını öne sürüyor.

Prof. Dr. Hakan Kara KKM’nin Charles Ponzi’nin 1920’de keşfettiği ve önce binlerce yatırımcıyı posta pullarıyla kâr elde ettiğine inandırdığı sonra arkada bir değer üretimi olmadığı için çöken Ponzi (Saadet Zinciri) sistemine benzediğini ifade ediyor. Prof. Dr. Kara’ya göre KKM’de de ponzideki gibi ortada bir değer olmadığı halde, önce herkes kendini geçici olarak mutlu hissetti.

Nebati: Kur korumalı mevduat çağın buluşuNebati: Kur korumalı mevduat çağın buluşu

İlk başta Merkez Bankası’nın, bankaların ve mevduat sahiplerinin de mutlu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kara, her ponzide olduğu gibi tıkanma işaretlerinin görülmesiyle birlikte TCMB rezervlerinin harcanmaya başlandığını ve bankalara hazine tahvili tutma yükümlülüğünün getirildiğini belirterek attığı tweet’lerde yaklaşan tehlikeye dikkat çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise  daha önceki bir açıklamasında ‘Çağın buluşu’ olarak tanımladığı Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesapları (KKM) konusunda Prof. Dr. Hakan Kara’nın endişelerine katılmıyor ve  bugün itibarıyla toplam büyüklüğü 2,3 trilyon liraya ulaşan uygulamanın bütçeye maliyetinin giderek azaldığını öne sürüyor.
Nebati, attığı tweette KKM uygulaması sayesinde döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduat içindeki payının önemli oranda azaltıldığını ve döviz kurlarında istikrara katkı sağlandığını belirtti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.