Ağrı Dağı eteklerini göçmen kuşlar renklendirdi

Kuş göçünün sürdüğü Türkiye'nin en doğusunda yer alan Iğdır'daki Erhacı Sulak Alanı'nda tespit edilen kuş türü 94'e ulaştı. Göçmen kuşlar Ağrı Dağı eteklerinde görsel şölen oluşturdu.

Çevre 22 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Van Gölü martısı

Ermenistan, Nahçıvan ve İran sınırında bulunan Iğdır, kuşların önemli göç rotaları arasında yer alıyor. Kışın Güney Yarım Küre’ye göçen kuşlar, havaların ısınmasıyla dönüşe geçip Ağrı Dağı eteklerindeki sulak alanlarda mola veriyor.

Gökkuzgun

Iğdır Üniversitesi, Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, KuzeyDoğa Derneği ve gönüllüleri, Erhacı Sulak Alanı’ndaki göç hareketliliğini takip ediyor. Geçen yılın sonbahar döneminde ilk kez yapılan araştırmada göçmen ve yerli 68 kuş türünün tespit edildiği bölgede, 2023’ün ilkbahar mevsiminde şu ana kadar 94 tür kayıt altına alındı.

İbibik

Boz kuyrukkakan

Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (KUŞMER) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Emrah Çelik, bölgedeki kuş göçünün şölen havasında gerçekleştiğini söyledi. Her geçen gün farklı türlerin kentteki arazilere geldiğini ifade eden Çelik, “Baharın gelmesiyle kuş gözlemlerimiz daha da yoğunlaştı. Sürekli arazi çalışmalarını haftada belirli periyotlarla gerçekleştiriyoruz. Şu an Erhacı’da yaptığımız son çalışmalarla tespit edilen tür sayısı 94’e yükseldi” dedi.

Gri balıkçıl

Ekin kargası

Çelik, Güney Yarım Küre’den göçün hala devam ettiğini belirterek, “Daha gelecek olan türler var, onlarla ilgili de arazi çalışmalarımız devam edecek. Iğdır’ın konumu itibarıyla bu sayı yine artabilir. Çünkü Iğdır 3 ülkeye komşu durumda, oralardan buraya tür geçişleri olabilir ya da bazen mevsimler dolayısıyla bir bakıyorsunuz ki hiç görmediğiniz bir tür burada ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla tür sayısı da artabilir” ifadelerini kullandı.

Sığır balıkçılı

Sulak alanın bölgedeki kuş bilimi için önemli bir nokta olduğunu aktaran Çelik, “Biz Erhacı bölgesini daha yeni yeni yaptığımız çalışmalarla ortaya çıkardık. Çalışmalarımızla alan daha da tanıtılacak, kuş gözlemcileri olsun, bu alanla ilgili olan akademisyenler olsun çalışmalarımız devam edecek. Oldukça önemli bir alan. Ağrı Dağı’nın yanı başında bulunan, etrafında herhangi bir insan baskısı olmayan ve kuşların kendini rahat hissedebileceği bir alan” diye konuştu.

Yaren leylek 11. kez balıkçı Adem amcanın yanına döndüYaren leylek 11. kez balıkçı Adem amcanın yanına döndü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.