Özdağ’ın ‘talepler iletildi’ sözüne Gelecek ve DEVA’dan yanıt

Ümit Özdağ kararını yarın açıklayacağını söyledi. Sosyal medyada çeşitli iddialar dile getirildi. Bu kararın yarına bırakılmasındaki nedenin Özdağ'ın şartlarını Davutoğlu ve Babacan'ın kabul etmemesi olduğu öne sürüldü. Deva ve Gelecek Partisi bu iddiaları yalanladı.

Siyaset 23 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ümit Özdağ'ın taleplerini Davutoğlu ve Babacan'ın kabul etmediği iddia edildi.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ikinci turda destekleyip, desteklemeyeceğine ilişkin kararını yarın açıklayacağını duyurdu. Bu açıklamanın ardından başta Twitter olma üzere sosyal medyada çeşitli iddialar ortaya atıldı. Ümit Özdağ’ın bu kararı almasıyla ilgili ilk iddia Babacan’la ilgili yapıldı.  Özdağ’ın Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduğu mutabakat metnini Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın imzalamadığı iddia edildi.
Zafer Partisi kaynakları Temel Karamollaoğlu, Meral Akşener, Gültekin Uysal ve Ahmet Davutoğlu’nun Özdağ’ın öne sürdüğü taleplere “tamam” dediği, Ali Babacan’ın ise Özdağ’ın talepleri arasında yer alan Anayasanın ilk dört maddesinin korunmasına ilişkin şartına itiraz ettiğini ifade etti.

Kemal Kılıçdaroğlu Babacan’ı ikna etmek için Ümit Özdağ’dan ek süre istedi. Ümit Özdağ da Kılıçdaroğlu’nun bu talebini kabul etti. Öte yandan siyasi kaynaklar Zafer Partisi’nin öne sürdüğü taleplerden geri adım atmayacağının altını çizdi.

Konuyla ilgili 10Haber’e konuşan Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin bu iddiaların külliyen yalan olduğunu belirterek, “Millet İttifakı’nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni çerçevesinde buluştuğumuz herkesin, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vermesi Deva Partisi olarak bizleri memnun eder. Bizim Anayasanın ilk dört maddesiyle bir problemimiz yok. Bu iddialar külliyen yalan” dedi.

Anayasanın ilk dört maddesinde ne var

Babaca’nın mutabakat metninde olmasına itiraz ettiği ifade edil itiraz ettiği Anayasanın ilk dört maddesi şöyle:
1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir.
3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.
Başkenti Ankara’dır.
4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Kayyum iddiası

Bir diğer iddia da Ahmet Davutoğlu için yapıldı. Ümit Özdağ’ın Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduğu terörle ilişkili belediyelere kayyum atanması şartını Ahmet Davutoğlu’nun kabul etmediği öne sürüldü.
Bu iddiayı sorduğumuz Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, “Bize sunulan böyle bir mutabakat metni veya talepler yok. O yüzden bu iddialar doğru değil” dedi.
Basında çıkan iddiaları da değerlendiren Ayhan Sefer Üstün şöyle konuştu:
“Bize sunulan böyle bir talep metni olmamakla birlikte basında çıkan kayyum konusuyla ilgili iddiayı da değerlendirmek isterim. Kayyum anti demokratik bir uygulamadır. Kayyum uygulamasının kaldırılacağını Gelecek Partisi de CHP de ve masadaki diğer partiler de ifade etti. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu görüşünden vazgeçtiğini de zannetmiyorum.”

Oğan Erdoğan'ı seçti, muhalefetten tepki yağdı, Özdağ dümeni 'Millet'e kırdıOğan Erdoğan’ı seçti, muhalefetten tepki yağdı, Özdağ dümeni ‘Millet’e kırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.