MOSSAD davasında mütalaa açıklandı: 18 sanık tahliye edildi
Ankara Cumhuriyet Savcısı Zafer Şahin tarafından Necip Hablemitoğlu cinayeti davasında sanıkların tahliyesine yönelik yapılan itiraz mahkeme tarafından reddedildi. Geçtiğimiz hafta tahliye edilen sanıklar tutuksuz yargılanacak.
Akademisyen Necip Hablemitoğlu’nun Ankara’da 18 Aralık 2002’de evinin önünde silahlı saldırıda öldürülmesiyle ilgili 10 sanığın yargılandığı davada, 6’sı tutuklu sanık mevcut delil durumunun sanıklar lehine değişmesi ihtimali nedeniyle tahliye edilmişti. Böylece dosyada tutuklu sanık kalmamıştı.
Cumhuriyet Savcısı Zafer Ergün, ara karara yönelik mütalaasında ‘sanıkların tutukluluk halinin devamı’nı talep ederek, tahliye kararlarına itiraz etti. Sanık Levent Göktaş’ın avukatı Hüseyin Ersöz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, tahliye kararlarına yapılan itirazın Ankara 29. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildiğini açıkladı.
Ersöz, “Ankara 29. Ağır Ceza Mahkemesi, Necip Hablemitoğlu cinayeti davasında verilen tahliye kararlarının ‘hukuka uygun’ olduğu kararı vererek, Savcılığın itirazını reddetti. Bu Karar ‘kesin’ nitelikte. Mahkemenin yaptığı suç duyurusu ile ‘gerçek faillerin’ tespiti ve yargı önüne çıkarılması gerekiyor. Yıllardır devam eden soruşturma, bir yalancı tanık ve varsayımlarla, cinayet günü Kazakistan’da olan bir sanığa yüklenmeye çalışıldı. Eminim ki gerçek failler kapalı kapılar ardında yaşananları tebessüm ederek takip etti. Bu cinayetin faillerini ortaya çıkarmak, yargının namus borcu olmalıydı ve halihazırda da öyle. Kamuoyu vicdanı ancak bu şekilde tatmin olabilir” dedi.
Ankara 29. Ağır Ceza Mahkemesi, Necip Hablemitoğlu Cinayeti Davası’nda verilen tahliye kararlarının “hukuka uygun” olduğu kararı vererek, Savcılığın itirazını reddetti. Bu Karar “kesin” nitelikte. Mahkemenin yaptığı suç duyurusu ile “gerçek faillerin” tespiti ve yargı önüne… https://t.co/w2u6ucB6HX pic.twitter.com/WFzuWlx5nM
— Hüseyin Ersöz (@ersozhuseyin) May 23, 2023
Ara karar duruşmasında Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın, davayı tanıklar davası haline getirmenin doğru olmadığını, ancak televizyonlarda, “Katili biliyorum. Devlet sorsun, açıklarım.” diyenler olduğunu belirterek, Abdullah Gül, Hasan Atilla Uğur, Abdurrahman Şimşek, Ferhat Ünlü, İrfan Fidan, Mustafa Çalışkan, Tamer Topsakal ve Tuncay Özkan’ın tanık olarak dinlenmesini istemişti. Barkın’ın bu talebini sanık avukatları da destekledi.
Mahkeme ayrıca gazeteciler Abdurrahman Şimşek ve Ferhat Ünlü, Tuncay Özkan ile Hasan Atilla Uğur’un tanık olarak dinlenmesini, Abdullah Gül’ün dinlenmesi talebinin ise tüm deliller toplandıktan sonra kararlaştırılmasına hükmetti. Dönemin İstanbul başsavcı vekili İrfan Fidan ile Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın dinlenmesi talebini reddeden mahkeme ayrıca, Hablemitoğlu’nun katledilmesinden birkaç gün önce Eskişehir’de katıldığı konferansın görüntüleri ile öldürülmesinden hemen önce alışveriş yaptığı markette Hablemitoğlu’nu izlediğinden şüphelenilen iki kişinin yer aldığı görüntülerin dosyaya getirtilmesine hükmetti. Mahkeme, söz konusu görüntülerdeki kişilerin, o dönem ÖKK MAK Alay Komutanlığında görevli binbaşı rütbesinin altındaki personelin bilgi ve görüntüleriyle karşılaştırılmasına da karar vermişti.
Öte yandan, duruşma sonrası Şengül Hablemitoğlu mahkemenin tahliye kararına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Şengül Hablemitoğlu, “Necip Hablemitoğlu cinayeti davası; tüm sanıkların tutuksuz yargılanması kararı çıktı. İlerleyen zamanda ne olacak bilinmez. Bu durumda ne söylenir onu bilemedim. Bilemedim yani, biz ne yaşadık 20 yıl?” diye sormuştu.