Türkevi saldırısında ‘güvenlik kulübesi’ ayrıntısı: Kaldırılmıştı, yeniden talep edildi

Eski New York Polisi Toplum Koordinatörü Erhan Yıldırım, Türkevi'ne yapılan saldırıyı 10Haber'e değerlendirdi. Saldırganın Türk vatandaşı olma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çeken Yıldırım, Türkevi önünden yaklaşık 10 yıl önce kaldırılan güvenlik kulübesinin yeniden talep edildiğini söyledi.

Gündem 24 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri’nde Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu’nun bulunduğu Türkevi binasına önceki gün bir saldırı gerçekleştirildi.

Türkevi’ne yapılan saldırıyı 10Haber’ yorumlayan Eski New York Polisi Toplum Koordinatörü Erhan Yıldırım, Türkevi önünden yaklaşık 10 yıl önce kaldırılan güvenlik kulübesinin ABD’li makamlardan yeniden talep edildiğini söyledi.

Boston ve Los Angeles’ta geçmişte diplomatların şehit olduğuna değinen Yıldırım, “ABD’deki büyükelçilik ve konsolosluklar hassas noktalardandır. Uzun zamandan beri Türkiye’ye karşı tehdit ve buna yönelik bir istihbarat yoktu. PKK/YPG kamplarında eğitim görmüş gruplar Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik sürekli protesto gösterileri düzenlerdi. İlk intibamız da bu ihtimal üzerineydi. Şüphelinin görüntüleri ortaya çıkınca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Eski New York Polisi Toplum Koordinatörü Erhan Yıldırım

Kaldırılan güvenlik kulübesi yeniden talep edildi

Şüphelinin videosu izlendiğinde tecrübesiz olduğunun anlaşıldığını belirten Yıldırım, “Önünden geçen bir araba plakasına detaylı bakıyor. Telefonundan adres bakarak buraya geldiği görülüyor. BM’nin tam karşısında bulunan Türkevi’ni hedef alıyor. New York’ta daha önce böyle bir olay olmamıştı. Türkevi’nin önünde 10 yıl öncesinde bir güvenlik kulübesi vardı. Newyork’un güvenli bir yer olması nedeniyle bu kulübe kaldırılmıştı. Ben de New York’ta toplum polisi koordinatörü olduğum dönemde bunu gözlemliyordum. Olay sonrası güvenlik kulübesi tekrar talep edildi. New York’ta suç oranları son dönemde ciddi anlamda yükseldi. Suç oranları yükseldiği için kişinin en kısa zamanda yakalanması New York polisine aittir. Kişinin kısa zamanda yakalanacağını düşünüyorum” dedi.

ABD ve BM’den ‘Türkevi’ açıklaması: ‘Şiddet ve vandallığı kınıyoruz’

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, New York’taki Türkevi’ne yönelik saldırı hakkında açıklama yaptı. ABD ve BM, saldırıyı kınadı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, dün düzenlediği günlük basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, bir muhabirin saldırıya ilişkin sorusuna da yanıt verdi. Sözcü, saldırıyı kınayarak Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Güvenlik Hizmetleri’nin yerel kolluk makamları ile saldırıyı soruşturduğunu açıkladı.

Sözcü Miller, saldırıyla ilgili soruya cevabında, “New York’taki Türkevi’ne yönelik vandallık haberlerini gördük. Dışişleri Bakanlığı’nın Diplomatik Güvenlik Hizmetleri soruşturma konusunda yerel kolluk makamları ile çalışıyor. ABD’de suç olan diplomatik misyonlara yönelik şiddeti ve vandallığı kınıyoruz” ifadelerini kullandı. Miller, konuya ilişkin diğer soruları ise New York Polis Departmanı’na (NYPD) yönlendirdi.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de New York’taki Türkevi’ne yönelik saldırıyı kınadı. Büyükelçiliğin Twitter hesabından saldırıya ilişkin yayınlanan yazılı mesajda, “New York’taki Türkevi’ne gerçekleştirilen vandallık eylemini kınıyoruz. Diplomatik Güvenlik Hizmetlerimiz, bu soruşturmada ve bu tesisler ile orada çalışan diplomatların güvenliğini sağlama hususunda yerel kolluk kuvvetleri yetkilileriyle birlikte çalışmaktadır” denildi.

New York'taki başkonsolosluğa saldırıNew York’taki başkonsolosluğa saldırı

BM: Kapsamlı bir araştırma bekliyoruz

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq da AA muhabirinin, “Dün akşam hem Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği hem de New York Başkonsolosluğu’nun bulunduğu Türkevi’ne bir saldırı düzenlendi. Türkevi, BM binasının tam karşısında yer alıyor. Bu saldırıya ilişkin tepkiniz nedir?” sorusuna yazılı cevap verdi.

Haq, soruya verdiği yanıtta, “Tüm diplomatik yerleşkelere yönelik saldırıları kınıyor, New York’taki ilgili makamların olayı kapsamlı bir şekilde araştırmasını bekliyoruz” dedi.

Ne olmuştu?

Türkiye’nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayın yerel saatle 03.14’te gerçekleştiğini, kimliği bilinmeyen bir kişinin Türkevi’nin 46’ncı Sokak’ta bulunan cephesine yaklaşarak elinde bulunan demir levyeyle konsolosluk giriş kapılarına ve camlarına zarar verdiğini kaydetmişti.

Saldırı sonucu konsolosluk kapısının 2 camı ve 10 cephe camı olmak üzere toplam 12 camın hasar gördüğünü aktaran Özgür, “Olay anında New York Polis Teşkilatına anında haber verilmiş ve polis ekibinin olay mahalline gelmesi sağlanmıştır. Kimliği belirsiz fail, saldırıda kullandığı demir levyeyi arkasında bırakarak uzaklaşmıştır. Failin belirlenerek yakalanmasının beklendiğini yerel makamlara aktardık” açıklamasını yapmıştı.

Özgür, “Türkevi binası yeni hizmete girdikten sonra binanın güvenliğine yönelik tehditler konusunda New York Polis Teşkilatından sürekli bir güvenlik kulübesi tahsis edilmesi talebinde bulunmuştuk. Talebimize bugüne kadar olumlu yanıt verilmemişti. Bugün gerçekleşen olay, söz konusu güvenlik endişelerimizin ne kadar haklı ve geçerli olduğunu ortaya koymuştur” ifadelerini kullanmıştı. Özgür, söz konusu saldırının, Türkiye’deki Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ikinci turu için oy verme işlemini etkilemeyeceğini söylemişti.

Türkevi’nde Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği ile New York Başkonsolosluğu bulunuyor. BM binasının tam karşısında yer alan Türkevi’nin bulunduğu bölgede ABD dahil birçok ülkenin daimi temsilciliği ve başkonsolosluğu bulunuyor.

New York'taki Türkevi binasına 291 milyon dolarNew York’taki Türkevi binasına 291 milyon dolar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.