Derdi bitmeyen reel kesimin güveni azalmıyormuş

TCMB reel kesim güven endeksi, Mayıs'ta 0,3 puan artarak 108,3'e yükseldi. Reel kesim ise son dönemde sürekli olarak krediye ve dövize erişememekten yakınıyor.

Ekonomi 25 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Reel kesim gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarından umutlu.

Merkez Bankası, mayıs ayına ilişkin reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranlarını yayımladı. Merkez Bankası’na göre son dönemde krediye erişememekten, ihracat dövizini ucuza satıp ithalat için pahalıya döviz almaktan ve özellikle 2023 ocak ayından bu yana kârsızlıktan sürekli şekilde yakınan reel kesimin işleri fena değil. Çünkü tüm bu olumsuzluklara rağmen güveni azalmıyor.

Nisan ayında işler tıkırındaymışNisan ayında işler tıkırındaymış

İmalat sanayinde faaliyet gösteren 1743 iş yerinin yanıtlarına göre oluşturulan endeksin sonuçlarına göre, mayıs ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre değişmeyerek 105,1 seviyesinde gerçekleşirken mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi önceki aya göre 0,3 puan artarak 108,3’e yükseldi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç ayda  üretim hacmi ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, sabit sermaye yatırım harcaması, genel gidişat, gelecek üç aydaki toplam istihdam, mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Kapasite kullanım oranı kımıldadı

Merkez Bankası’na göre imalat sanayii genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı bir önceki aya göre 0,7 puan artarak yüzde 76,3 oldu. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı ise önceki aya göre 0,6 puan artarak yüzde 76’ya yükseldi.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.