‘İş dünyasının 1 dakika dayanacak gücü kalmadı’

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, iş dünyasının yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle 1 dakika bile dayanacak gücü kalmadığını belirtti. Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç da "Seçimin ardından reformlara ve ekonomiye odaklanmamız lazım" dedi.

Ekonomi 25 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Bahar, liyakatin öne çıkarıldığı bir bürokratik ortam oluşturulması gerektiğini söyledi.

Sanayiciler uygulanan ekonomi politikalarına ve olumsuz sonuçlarına karşı seslerini yükseltiyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanı Ali Bahar, mayıs ayı meclis toplantısında tüm kesimleri olumsuz etkileyen ekonomik politikaları eleştirdi ve ekonomik sorunlar nedeniyle 1 dakika bile dayanacak güçleri kalmadığını belirtti. Yeni kurulacak hükümetten ve cumhurbaşkanından beklentilerini de anlatan ATSO Başkanı Ali Bahar, şöyle konuştu:

‘’Seçim sonrası için güçlü bir Türkiye beklentisi içindeyiz. Daha çok üretim, daha çok iş birliği, daha çok istişare, daha yenilikçi kararlar, daha çok ihracat, daha çok istihdam ve daha istikrarlı bir ekonomik politika için başlangıç noktası sayıp, var gücümüzle çalışacağız. Liyakatin artık ön plana çıkarıldığı bir bürokrasi ortamı oluşturmalıyız. Hukukun üstünlüğü, hukuk kurallarının ve toplumsal çıkarların kişisel çıkarların ve diğer her şeyin üstünde tutulması gerekir. Adalet ve hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi ve adil yargılama süreçlerinin sağlanması önemlidir. Evrensel hukuk kurallarının işlediği, etkin ve hızlı adalet mekanizmalarını ivedilikle kurmalıyız.”

Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) mayıs ayı toplantısında konuşan Başkan Seyit Ardıç da eleştirilerini sıraladı ve yeni döneme ilişkin beklentilerini dile getirdi. Ardıç “Seçimin ardından ülkemizi kalkınma hedeflerine ulaştıracak reformlara ve özellikle ekonomiye odaklanmamız gerekiyor” dedi.

Merkez'in politika faizi yüzde 8.5 iken devletin bankasında faiz yüzde 44'e çıktıMerkez’in politika faizi yüzde 8.5 iken devletin bankasında faiz yüzde 44’e çıktı

‘Finansmana erişimde ciddi sıkıntımız var’

Seçim sonrası dönem için alınmasını bekledikleri önlemleri sıralayan Seyit Ardıç, “Finansmana erişimde çok ciddi sıkıntılarımız var. Ekonominin toparlanması için yeni hükümet bir an önce, istikrarlı, bütüncül ve iktisadi anlayışa uygun bir programın devreye alınması beklentimizdir. Halen dış ticaret ve cari açığımız ile dış borçlarımız yükselirken, kamu dengesinde de bozulma yaşandığını görüyoruz” dedi.

ASO Başkanı Seyit Ardıç özellikle faiz dışı açık verilen son dönemlerde, şeffaflık esası gözetilerek mali disiplinin ivedi şekilde sağlanması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Bir diğer husus, enflasyonla mücadelede Merkez Bankasının bağımsızlığı ve saygınlığının önemidir. Ekonomik hayatta kurumların kalitesi, hangi konuda olursa olsun başarılı olmanın ön şartıdır. Liyakatin öncelikle dirildiği, yeni yasama ve yürütme döneminde kurumların kamuoyu nezdinde güven tazelemesi acil bir gereklilik haline gelmiştir”.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.