Tam bir ay sonra: NASA, irtibatın kesildiği Japon uzay aracının kalıntılarını buldu

NASA, Japon şirketi ispace'in geçen ay Ay yüzeyine sert bir şekilde çarparak görevinde başarısız olan Ay aracının çarpma alanını tespit ettiğini açıkladı.

Bilim Teknoloji 25 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
LRO'nun objektifinden HAKUTO-R Mission 1 uzay aracının düştüğü alan. Fotoğraf: NASAGSFC/Arizona Eyalet Üniversitesi

Özel uzay aracı şirketi ispace, Ay yüzeyine uzay aracı indiren ve işleten ilk özel şirket olmayı umuyordu. Ancak 25 Nisan’da Tokyo’daki görev kontrol merkezi, HAKUTO’nun Ay yüzeyine yaklaşmak üzere yörüngesini ayarladıktan kısa bir süre sonra uzay aracıyla irtibatını kaybetmişti.

ispace’in kurucusu Takeshi Hakamada, o sırada canlı yayında yaptığı açıklamada, “İniş aracıyla iletişim kurulduğunu teyit edemedik. Mühendislerimiz durumu incelemeye devam edecek” demişti.

NASA’ya ait Lunar Reconnaissance Orbiter, olaydan sadece bir gün sonra çarpmanın yaşandığı bölgenin yanından geçerek yaklaşık 25’e 28 millik bir alanı kapsayan 10 görüntü yakaladı. LRO tarafından kaydedilen yakın çekim görüntülerde, ispace’in HAKUTO-R Mission 1 iniş aracının geride bıraktığı düşünülen dört büyük krater görülüyor.

LRO ekibi, bu görüntüleri çarpışmadan önce aynı bölgede çekilenlerle karşılaştırdı ve ‘iniş alanının yakınında olağandışı bir yüzey değişikliği’ fark etti. Aracın sıradaki görevi bölgeden daha fazla veri toplamak olacak.

Bu NASA aracı, Ay yüzeyine düşen iniş araçlarının kalıntılarını ilk kez tespit etmiyor. Araç, 2019’da İsrail’in uzay şirketi SpaceIL’in Beresheet iniş aracının kaza bölgesini keşfetmişti. Aynı yılın ilerleyen vakitlerinde Hindistan’ın Vikram iniş aracının enkaz alanını da tespit etmişti.

Görev başarısız: Japon uzay aracı Ay'a inemediGörev başarısız: Japon uzay aracı Ay’a inemedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.