Wagner şefi Prigozhin’den uyarı: Savaş ciddiye alınmazsa 1917’deki gibi devrim yaşanır

Rus paralı asker şirketi Wagner'in şefi Yevgeni Prigozhin, Rus hükümetini Ukrayna savaşına 'iyimser' yaklaşmakla suçladı. Beklenen Ukrayna saldırısına sıkıca hazırlanılmazsa Rusya'yı büyük sorunların beklediğini söyleyen Prigozhin bunun, "1917'deki gibi devrimle sonuçlanabileceğini" belirtti.

Dünya 25 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Prigozhin'e Putin'in özel yemeklerine ev sahipliği yaptığı için 'Putin'in Şefi' deniliyor. Fotoğraf: TASS

Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigozhin ile Rusya hükümeti arasındaki gerginlik dinmiyor. Önceki haftalarda Prigozhin, kamera karşısına geçerek yeterli mühimmatlarının olmadığından dem vurmuş, Rus hükümetini harekete geçmemekle ağır bir şekilde itham etmişti. Mühimmat sorunu devam ettiği takdirde aylardır çatışmaların merkezinde olan Bahmut’tan çekilmekle tehdit eden Prigozhin, daha sonra hükümetin desteğini alınca bu tehdidini geri çekmişti.

Ancak Prigozhin’in yeni açıklamaları iki taraf arasındaki gerginliğin sona ermediğini gösteriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in özel yemeklerine ev sahipliği yaptığı için ‘Putin’in şefi’ olarak da anılan Prigozhin, Rusya’da tehlikeli bir düşünce yapısının baş gösterdiğini söyledi. Telegram’da konuşan Prigozhin’e göre Rus ‘elitleri’ Batı’nın savaştan yorulacağı ve Çin’in barış anlaşması için arabuluculuk yapacağı yönünde ‘iyimser’ bir düşünceye sahip. Prigozhin, bu düşünceye katılmadığını vurguladı.

Ukrayna’nın 2014 yılında Rusya tarafından yasa dışı bir şekilde ilhak edilen Kırım da dahil olacak şekilde eski sınırlara geri dönmeyi amaçladığı bir karşı saldırı hazırlığı içerisinde olduğunu hatırlatan Prigozhin, bu noktada Ukrayna’nın Bahmut’un çevresini sararak Kırım’a saldırmaya çalışacağını söyledi. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde Rusya’nın sorun yaşayacağını dile getiren Prigozhin, bir an önce çetin bir savaşa hazırlanmazlarsa ülkelerini kaybedeceklerini öne sürdü.

‘Sıkı yönetim ilan edilmeli’ önerisinde bulunan Prigozhin, “Sıradan Ruslar çocuklarını çinko tabutlarda geri almaya devam ederken, elitlerin çocukları güneşte kalçalarını sallarsa Rusya, iç savaşını başlatan 1917 devrimlerine benzer bir durumla karşı karşıya kalır. Bu bölünme de 1917’deki gibi devrimle bitebilir” dedi. Bu senaryoda önce askerlerin, sonra ise sevdiklerinin ayaklanacağını belirten Prigozhin, “Şimdiye kadar hayatını kaybedenlerin halihazırda on binlerce yakını var. Muhtemelen bu sayı yüz binlere dayanacak. Bunun önüne geçmeliyiz” diye devam etti.

Rusya 'Bahmut'u aldık' dedi, Ukrayna yalanladıRusya ‘Bahmut’u aldık’ dedi, Ukrayna yalanladı

Askeri yönetimi başarısızlıkla suçladı

Prigozhin, Rusya’nın Ukrayna politikasını eleştirerek, ‘askeri operasyonun belirsiz, çelişkili ve karışık’ olduğunu belirtti. Askeri yönetimin savaş sırasında defalarca ‘çuvalladığını söyleyen Prigozhin, Ukrayna’yı askerden arındırma hedefinin başarısızlıkla sonuçlandığını ifade etti. Sovyet lideri Josef Stalin yaşasaydı böyle bir başarısızlığı kabul etmeyeceğini iddia eden Prigozhin, Rusya’nın Belgorod bölgesine yapılan saldırının da yine askeri başarısızlığın bir göstergesi olduğunu söyledi.

Rusya Özgürlük Lejyonu denilen Kremlin karşıtı bir grup Rusya’nın sınır toprağı Belgorod’daki köylere baskın düzenledi. En az 9 kişinin yaralandığı baskınlar, Rusya’nın iddiasına göre Ukrayna’nın desteğiyle yapıldı. Ukrayna ise saldıran örgütün Rus kökenli olduğunu, kendilerinin ise bu konuya karışmadıklarını söylemişti.

Bu arada Prigozhin Ukrayna’daki savaşa katılmaları şartıyla özgürlükleri vaat edilen 50 bin hükümlünün cephede olduğunu, bunların yaklaşık yüzde 20’sinin öldüğünü söyledi.

İsyancı güçler Rusya'nın sınır bölgesi Belgorod'a saldırdıİsyancı güçler Rusya’nın sınır bölgesi Belgorod’a saldırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.