Yine New York metrosu, yine bir saldırı: Bu kez kurban Türk oldu

ABD'de New York'un Manhattan kentinde bir metro istasyonunda Kemal Semrade adındaki adam, Emine Yılmaz Özsoy'u hareket halindeki metronun önüne attı. Özsoy'un durumu kritik. Saldırıyı gerçekleştiren Kemal ise tutuklandı.

Dünya 25 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Solda saldırıyı yapan Kemal Semrade, sağda saldırıya uğrayan Emine Yılmaz Özsoy.

New York’ta son yıllarda metro istasyonlarında bazı şahısların insanları trenin önüne itme ya da herhangi bir saldırıda bulunma eylemlerinde büyük bir artış oldu. Hatta bu yüzden yetkililer yolcuları metroların güvenli olduğuna inandırmak için istasyonları polis memurlarıyla doldurdu. Ancak bu bile şiddet eylemlerinin azalmasını sağlayamadı.

Türk uyruklu 35 yaşındaki Emine Yılmaz Özsoy, bu türden saldırıların son kurbanı oldu. Emine, pazar günü sabah saatlerinde 39 yaşındaki Kemal Semrade ile aynı trene bindi. Her ikisi de Lexington Avenue/63.Cadde istasyonunda indi.

Kemal, tren hareket etmeye başlar başlamaz Emine’ye arkadan yaklaşarak araca doğru itti. Emine ve Kemal’in birbirini daha önceden tanımadığı bildirildi. Adamın neden böyle bir saldırı yaptığı henüz açıklığa kavuşmadı. Polis, Emine’nin omurgasındaki yaralanmalar ve başındaki kesikler nedeniyle hastaneye kaldırıldığını ve durumunun kritik olduğunu bildirdi. 35 yaşındaki genç kadının hareket kabiliyetinin büyük ölçüde etkileneceği düşünülüyor.

Bağış kampanyası başlatıldı

Aslında yetkililer kadının adını açıklamadı ancak yakınları tarafından sağlık masraflarının karşılanmasında ve bundan sonra zorlu geçecek süreçte ihtiyaçlarının giderilmesinde kullanılması için başlatılan bağış kampanyasında adı zikredildi. Kampanyada bahsedildiği üzere saldırıya uğrayarak ağır yaralar alan kadın, 2017’de Türkiye’den New York’a göç eden illüstratör ve tasarımcı Emine Yılmaz Özsoy.

Emine’nin ABD’de kendisinden başka ailesi olmadığını belirten eşi Ferdi Özsoy, “Ailesinin gelip yardım edebilmesi için acil durum vizesi almaya çalışıyoruz. Bundan sonraki hayatında sürekli bakıma ihtiyaç duyacak. Alabileceğimiz her türlü yardıma ihtiyacımız var” dedi. Bağış kampanyasına destekte bulunmak için buraya göz atabilirsiniz.

Saldırgan yakalandı

Polis, Kemal’in pazartesi günü geç saatlerde Queens’teki La Guardia Havaalanı yakınlarında bir evsizler barınağında tutukladı. Kemal cinayete teşebbüs ve saldırı ile suçlandı. Yetkililer saldırganı istasyondaki kameralar sayesinde buldu. Görüntülerde Kemal’in koyu renk gömlek, pantolon ve beyaz ayakkabı giydiği, elinde de kahve bardağı tuttuğu görülüyordu.

Kemal’in iki yıldır Queens barınağında yaşadığı tahmin ediliyor. Ancak kayıtlara erişimi olan ve kayıtlar hakkında kamuya açık konuşmaya yetkisi olmayan bir kişiye göre Kemal, Nisan 2021’den beri Bronx’taki bir barınağa yerleştirilmiş. Öte yandan Kemal’in aslen nereli olduğuna dair herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Metroyu işleten Metropolitan Ulaşım Otoritesi’ne bağlı New York City Transit’in başkanı Richard Davey, saldırganı hızla yakaladıkları için polis memurlarını övdü. Emine’nin eşi Ferdi Özsoy da soruşturmanın her aşamasında yetkililerin kendisini bilgilendirdiğini söyleyerek, polis departmanına teşekkür etti.

New York metrosunda silahlı saldırı: 16 yaralıNew York metrosunda silahlı saldırı: 16 yaralı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.