Yer İstanbul, yıl 1996 ve karşınızda Tina Turner!

Rock'ın kraliçesi Tina Turner'ın yolu 1996'da İstanbul'a düşmüştü. Turner, Ahmet San'a yıllar önce verdiği sözü tutmak için turne programına sonradan İstanbul'u da dahil etti. Tina Turner öncesinde sahneye Haluk Levent çıkmıştı. Sonrası o konseri izleyenlerin unutamadığı, hala anlattığı bir gece...

Kültür Sanat 26 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Tina Turner İstanbul'daki ilk ve tek konserini 1996'da vermişti.

Yer Kadıköy, takvim yaprakları 20 Eylül 1996’yı gösteriyor. Rock müziğin efsanesi Tina Turne, kariyerinin zirvesindeyken ilk ve tek İstanbul konseri için Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nda alanı dolduran binlerce hayranının karşısına çıkıyor.

1990’larda İstanbul, gıpta edilesi unutulmaz konserlere ev sahipliği yapmıştı. Michael Jackson, Bryan Adams, Madonna, Metallica, Guns’n’Roses ve daha nicesi İnönü Stadyumu’nda müzikseverlere daha önce hiç tatmadıkları duyguları yaşatmıştı. Unutulmazlar arasına giren bu dönemde İstanbul’u şereflendiren isimlerden biri de önceki gün hayata veda eden Tina Turner’dı.

83 yaşında hayatını kaybeden bol Grammy ödüllü Turner’ın 1996’daki hafızalara kazınan konserin gerçekleşmesine vesile olan kişi Ahmet San’dı.  Türkiye’ye stadyum konseri konseptini getiren Ahmet San’ın düzenlediği konserin o zamana kadar alışmış rota olan İnönü Stadyumu yerine, Kadıköy’de yapılmasının da bir nedeni vardı. Turne sponsoru olan TDK, Avrupa sınırları içerisinde başka sponsorla çalışılmasını istemezken Ahmet San buna konseri İstanbul’un Asya yakasına taşıyarak akıllıca bir çözüm bulmuştu.

Tina Turner ve Ahmet San’ın, İstanbul konseri esnasında çektirdiği fotoğraf.

Tina Turner’ı İstanbul’a getiren Ahmet San, o günleri sorduk. Bakü’den sorularımıza cevap veren San, efsane ismin İstanbul konserinin turne programına sonradan dahil edildiğini ifade etti. Barcelona ve Lizbon konserleri arasındaki dört günlük boşluk bulunan Turner, yıllar önce Paris’te verdiği bir sözü tutmak için İstanbul’a gelmeyi kabul eder. Daha 1970’lerde Paris’te tanışan Tina Turner ve Ahmet San, günün birinde bir İstanbul konseri için sözleşmişti. Tina Turner’ın özel hayatındaki çalkantılar yüzünden duraksayan müzik kariyerinin 80’lerden itibaren yeniden yükselişe geçmesi bu konseri mümkün kılan unsurlardan biri oldu. Turner’ı, turnesi esnasında yakalayan Ahmet San, ünlü sanatçının kendisine yıllar önce verdiği sözü duygusal bir konuşmayla hatırlatıp İstanbul’a davet eder. Turner, neredeyse 20 yıl önce verdiği sözü tutacağını söyler ve takvimde olmamasına rağmen İstanbul’a gelmeyi kabul eder. Kargo uçakları ve organizasyona dair tüm detaylar hazırdır. Rock’ın kraliçesi ilk kez ayak bastığı İstanbul’da coşkulu bir hayran kitlesi tarafından karşılanır.

Tina Turner’dan önce sahnede sürpriz bir isim: Haluk Levent

20 Eylül’deki büyük buluşmada konsere gelen binlerce müzikseveri havaya sokmak için o dönem yeni yeni ünlenen bir isim sahneye çıkacaktır. O isim bugün Türkiye’nin en etkili sanatçılarından biri olarak kabul edilen Haluk Levent’ten başkası değildir. O güne dair anısını paylaşan Levent, Tina Turner’ı öptüğü anı hiç unutmadığını söyleyecektir. O günleri unutmayan bir diğer isim de elbette gecenin mimarı Ahmet San. Tina Turner’ın ölümü sonrası sosyal medya hesabından duygularını paylaşan San, o güzel günlerin gözünde yeniden canlandığını belirtti.

Mesut Yılmaz da konserde

Konser sonrası çıkan haberlerde de performansın uyandırdığı yankıyı gözlemlemek mümkün. Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinin arşivinden konserin yankılarını gözlemlemek mümkün. Konseri anlatan manşetinde Cumhuriyet şu ifadelere yer vermişti: “Kaş etti, göz etti, İstanbul’u titretti” Konserdeki kıyafeti ve danslarıyla estirdiği erotik rüzgarlara vurgu yapan haberde, Turner’ın sinerjisinden de hayranlıkla bahsedilmiş. Konserde ‘Private Dancer’, ‘What Love got to Do with It’, ‘Proud Mary’ gibi her biri klasikleşmiş şarkılarını konserde seslendiren Turner’ı izleyenler arasında dönemin ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz da varmış.

Konseri haber veren bir diğer mecra olan Milliyet, turne ekibinin kalabalıklığına da bir parantez açmış. Tina Turner ile birlikte konser için İstanbul’a 160 kişilik bir ekibin geldiğini haberde öğreniyoruz. Tina Turner’ın ölümü tüm dünyada geniş yankı uyandırmış durumda. Mick Jagger’dan Beyoncé’a, Bryan Adams’tan Dianna Ross’a pek çok isim müziğin efsane isminin aramızdan ayrılışı üzerine üzüntülerini ifade eden mesajlar yayınladı. ABD ve Avrupa medyasında dün akşamdan bu yana Tina Turner’a saygı duruşu niteliğindeki haberler birinci sırada.

Elveda rockın kraliçesi Tina TurnerElveda rockın kraliçesi Tina Turner

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.