Dolar seçim öncesi son işlem gününde serbest piyasada 20 lirayı geçti

Seçim öncesi son işlem gününde serbest piyasada dolar Türk Lirası karşısında ilk kez 20 lirayı geçti; En büyük banknot olan 200 TL ilk defa 10 doların altında bir değeri gördü. Borsa ve altın fiyatları yükselirken CDS 677 puana kadar geriledi.

Ekonomi 27 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Seçim öncesi son işlem gününde serbest piyasada Türk Lirası dolar karşısında ilk kez yüzde 1’in üzerinde değer kaybederek 20 lirayı geçti. Böylece dolar 20.34 lira ile Türk Lirası karşısında tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. Ülke pazartesi günü yeni bir döneme hazırlanırken, son işlem gününde borsa ve altın yükseldi, Türkiye’nin 5 yıllık risk primi (CDS), Merkez Bankası’nın bankalara ülke eurobondu aldırması nedeniyle biraz daha geriledi.

Kapalıçarşı’da dolar 23-24 liraya kadar yükselirken, serbest piyasada haftalardır 20 liranın altında seyrediyordu. Ancak serbest piyasada dolar kuru bugüne kadar hiç 20 liranın üzerine çıkmamıştı. Doların 20 liranın üzerine çıkmasıyla en büyük banknot olan 200 lira ilk kez 10 doların altına inmiş oldu. Dün Kapalıçarşı’da ve döviz bürolarında ise dolar 21,53 liranın üzerinde alıcı buldu.

Ekonomist Dr. Murat Kubilay, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, dolar kurunun bankalararası piyasada 20 TL’yi geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

New York Times: Seçimi kazanan için bir ödül de krizin eşiğindeki ekonomi olacakNew York Times: Seçimi kazanan için bir ödül de krizin eşiğindeki ekonomi olacak

Borsa yükseldi, CDS geriledi, gram altın primli

BIST 100 endeksi, dün önceki kapanışa göre yüzde 3,45 artarken, toplam işlem hacmi 56,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,68 ve holding endeksi yüzde 3,15 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri yükselirken, en çok kazandıran yüzde 5,94 ile iletişim endeksi oldu.

Türkiye’nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) hafta başında 720 baz puana kadar yükselirken, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi son işlem gününde 677 baz puana kadar geri çekildi.

Türkiye’nin CDS’i geçen salı günü 720 baz puana kadar yükselerek 7 ayın zirvesini yenilemişti. CDS, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesindeki haftada ise, 5 ay sonra ilk kez 500 puanın altına gerilemişti.

Altının ons fiyatı, dün ABD ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyümesiyle yaklaşık 2 ayın en düşük seviyesini gördü. Ons altın ve dolar/TL’nin değerine göre hesaplanan gram altın fiyatı ise ons altında yaşanan bu düşüşün etkisiyle gerilerken, yükselen dolar/TL’den destek aldı. Gram altın, önceki gün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 1,246 lira seviyesinde bulunurken, dün serbest piyasada 1,248 liraya yükseldi. Kapalıçarşı’da ise 1,410 lira seviyelerine kadar çıktı.

İşte önde gelen 8 yabancı bankanın 'seçim sonrası ekonomi ne olacak' raporlarıİşte önde gelen 8 yabancı bankanın ‘seçim sonrası ekonomi ne olacak’ raporları

Bloomberg: Ekonomik çöküş için tüm koşullar mevcutBloomberg: Ekonomik çöküş için tüm koşullar mevcut

 

İngiliz portföy yönetim şirketi Ashmore'un tahmini: CDS 900 puanı, dolar 30-31 TL'yi görürİngiliz portföy yönetim şirketi Ashmore’un tahmini: CDS 900 puanı, dolar 30-31 TL’yi görür

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.