Multivitamin alanların hafızası daha güçlü

Geçen çarşamba yayınlanan yeni bir araştırma, multivitamin alan 60 yaş üstü kişilerde hafıza kaybının daha yavaş olduğunu buldu. Araştırmaya göre, multivitaminler hafızada yaklaşık üç yıl gençlik sağlıyor.

Sağlık 27 Mayıs 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Multivitaminler sadece bedene değil aynı zamanda hafıza kaybına karşı da faydalı.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde (AJCN) yayınlanan araştırmaya göre, her gün düzenli multivitamin almak 60 yaş ve üstü kişilerde hafıza kaybını yavaşlatmaya yardımcı oluyor.

ABD Massachusetts eyaletinin Boston kentindeki Brigham ve Kadın Hastanesi ile Columbia Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının iş birliği ile yürütülen araştırma 60 yaş üstü 3 bin 500 kişi üzerinde yapıldı. Üç yıl boyunca takip edilen katılımcılar iki gruba ayrıldı, birinci gruba multivitamin, ikinci gruba ise plasebo verildi. Web tabanlı hafıza testleri ile her yıl katılımcıların yönetici işlevleri (dikkati sürdürme, planlama vb.) kelimeleri hatırlama ve yeni nesneleri tanıma becerileri değerlendirildi.

Araştırma sonucunda multivitamin alanların, plasebo alan kontrol grubuna kıyasla tahmini 3,1 yıl daha az hafıza kaybı gösterdiği ortaya çıktı. Başka bir deyişle multivitamin grubu, hafıza işlevleri açısından plasebo grubuna göre tahmini 3,1 yıl daha gençti.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, sonuçları “önemli” olarak nitelendirse de bir besin takviyesinin “sağlıklı bir diyetin ve sağlıklı bir yaşam tarzının asla yerini alamayacağını” vurguladı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, multivitaminler yaşlı Amerikalılar arasında çok popüler, öyle ki 60 yaş ve üstü yetişkinlerin yüzde 39’u multivitamin alıyor.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) verilerine göre ABD’de multivitamin satışları 2020’de yaklaşık 8 milyar dolara ulaştı.

Alzheimer'a karşı yeni hamle: Genetik bir ipucu bulunduAlzheimer’a karşı yeni hamle: Genetik bir ipucu bulundu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.