Gustavo Dudamel için Paris bahane New York şahane

Gustavo Dudamel'in, Paris Operası'ndan ayrılacağını açıklamasının yankıları sürüyor. İki yıldır tarihi kurumun müzik direktörlüğü görevini üstlenen Venezuellalı şef, dört yılık kontratı daha bulunmasına rağmen ailesiyle daha fazla vakit geçirebilmek için görevinden istifa edeceğini bildirmişti.

Kültür Sanat 30 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Gustavo Dudamel, 2026'da New York Filarmoni Müzik Direktörü olacak.

Gustavo Dudamel’in Paris Operası’ndan istifasının yankıları sürüyor. Haberini iki gün önce 10 Haber’de okuduğunuz olay, dünya basınının da gündeminde. Venezuellalı dünyaca ünlü şef iki yıldır sürdürdüğü görevi ani bir kararla bırakacağını açıklamıştı. Kontratının süresinin dolmasına daha dört yıl varken istifasını sunan Dudamel’in kararı şaşkınlıkla karşılanmıştı. Ailesi ile daha çok vakit geçirmek için görevinden ayrıldığını söyleyen Dudamel’in istifası Paris Operası’nın önümüzdeki dönem programlamasını da zora soktu. Venezuellalı süperstar maestro şimdilik yaz sonuna kadar Paris’teki görevinin başında olmaya devam edecek. Ancak bir yandan da hız kesmeden sahnede dev orkestraları yönetmeyi sürdürüyor.

Gustavo Dudamel, müstakbel orkestrasını yönetti

New York Filarmoni’nin müstakbel müzik direktörü Gustavo Dudamel, bu görevi üstlenmeden önce ısınma turlarından biri için kentteydi. 2026 yılında heyecanla beklediği görevi devralacak olan Gustavo Dudamel, bu kez adaşı Gustav Mahler’in ünlü ‘9. Senfonisi’ni seslendirmek için provadaydı.

New York’taki yeni evi Lincoln Center’da müdavimleriyle buluşan New York Filarmoni’nin provası tadilat nedeniyle Carnegie Hall’da gerçekleşti. Sahneye çıkan şef Dudamel, “Önümüzdeki birkaç gün içinde herkesi kucaklama fırsatım olacak. Bu ailenin bir parçası olmaktan büyük onur duyuyorum. Sizler Mahler’in mirasının taşıyıcılarısınız” dedi.

Gustavo Dudamel, 1909’dan 1911’e kadar müzik direktörü olduğu dönemde Carnegie’de New York Filarmoni’yi yöneten Gustav Mahler ile arasında bir bağ hissettiğini de söyledi. Dudamel 2026 yılına kadar New York’ta podyuma çıkmayacak olsa da bu ay Mahler’in provaları ve performansları için Filarmoni ile geçirdiği beş gün resmi olmayan bir başlangıç oldu.

Klasik müzikte mavi devrimKlasik müzikte mavi devrim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.