Sisi’den Erdoğan’a tebrik telefonu: Karşılıklı büyükelçi atayacaklar

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, cumhurbaşkanlığı seçimlerini üçüncü kez kazanan Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak tebrik etti. 2013'ten beri kesik olan ilişkilerin deprem süreciyle hızlanan normalleşmesinde, Sisi'nin Erdoğan'ı araması yeni bir gelişme oldu.

Dünya 30 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Erdoğan ve Sisi, 2022 Dünya Kupası'nda el sıkışmıştı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, cumhurbaşkanlığı seçimlerini bir kez daha kazanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak tebrik etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, seçim sonuçlarının yanı sıra iki ülke arasında ekonomi başta olmak üzere ilişkileri iyileştirecek adımlar atılması konuşuldu. Bölgesel meseleleri de ele aldığı belirtilen iki liderin, karşılık büyükelçi atanması konusunda anlaştıkları açıklandı.

Sisi’nin Mısır’daki darbesinden beri iki ülke arasındaki ilişkiler donuktu. Türkiye, 2013 darbesinde Muhammed Mursi’nin devrilmesine en sert tepkiyi veren ülkelerin başında geliyordu. Son birkaç yıldır ilişkileri canlandırma girişimleri olsa da bu süreç yavaş ilerliyordu.

Erdoğan ve Sisi’nin, Katar’da 2022’de düzenlenen Dünya Kupası’nın açılışında el sıkışması umulmadık bir gelişme olmuştu. Bu gelişmeyi Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri izledi. Deprem, ikili ilişkileri normalleştirmede adeta bir katalizör görevi gördü.

Mısır Dışişleri Bakanı Sami Sükri, depremler dolayısıyla Türkiye’ye gelmiş, karşılık olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Mısır’ı ziyaret etmişti. İki dışişleri bakanının da ziyaretleri 10 yıl sonra gerçekleşen ilk ziyaretler olmuştu. Sisi’nin Erdoğan’ı bizzat arayarak tebrik etmesi ve karşılıklı büyükelçi atanmasında anlaşmaya varmaları normalleşmede yaşanan ilerlemeyi gözler önüne seriyor.

ABD, Mısır, Fransa, Almanya, AB: Erdoğan'a dünya liderlerinden tebrik mesajlarıABD, Mısır, Fransa, Almanya, AB: Erdoğan’a dünya liderlerinden tebrik mesajları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.