Tüm zamanların en iyi filmi Uçan Süpürge’de

Bugün başlayan 26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Film Festivali'nde 64 film gösterilecek. Programda geçen yıl Sight&Sound dergisinin tüm zamanların en iyi filmi seçilen Chantal Akerman’ın çektiği 'Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles' filmi de var.

Kültür Sanat 31 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bir kez daha Ankara’dan havalanıyor! Bu yıl daha fazlası, daha azı değil temasıyla düzenlenen festivalde 64 film seyirciyle buluşacak. Gösterimler  Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda yapılacak.

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin her yıl sinemadaki kadın emeğinin altını çizmek, yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek üzere verdiği ödüller bu akşam düzenlenecek açılış gecesinde sahiplerine takdim edilecek. Festivalde bu yıl Onur Ödülü oyuncu Tilbe Saran’a, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri oyuncu Asiye Dinçsoy, yönetmen-senarist Belmin Söylemez ve kurgucu Selda Taşkın’a, Genç Cadı Ödülü ise oyuncu Öyküsu Özyürek’e verilecek.

Festivalin Özel Gösterimler bölümü kapsamında; Tilbe Saran’ın başrolünde olduğu ‘Çekmeceler’, Asiye Dinçsoy’un rol aldığı ‘Toz Bezi’, Selda Taşkın’ın kurgusunu yaptığı ‘Ela ile Hilmi ve Ali’ ile Öyküsu Özyürek’in rol aldığı ‘Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada’ filmleri izleyiciyle buluşacak. Belmin Söylemez’in ise kısa film ve belgesellerinden oluşan retrospektifi ile gösterildiği festivallerden ödüllerle dönen son filmi ‘Ayna Ayna’ seyirciyle buluşacak.

Her biri ayrı renk

Festivalin FIPRESCI Ödülü’ne aday filmlerin yer aldığı bölümü Her Biri Ayrı Renk’te Meksika’dan Litvanya’ya İsveç’ten Şili’ye dünyanın farklı ülkelerinden yapımlar bir araya geliyor: ‘Düet’, ‘Güneş Tutulması’, ‘Apolonia’, ‘Yavaş’,  ‘Totem’, ”1976′, ‘Ölü Bir Arkadaşı Kurtarmak’, ‘Denizanasının Yüzü’.

Mania Akbari Uçan Süpürge’nin konuğu olacak!

Geçen yıl 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin İran’da başörtüsü kurallarına uymadığı için ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alınıp, uğradığı şiddet nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından başlayan özgürlük mücadelesi ile dayanışma göstermek ve kadınların başlattığı isyanda feminist direnişin etkisine dikkat çekmek amacıyla özel bir seçki festivalde izleyiciyle buluşacak. Sinematek/Sinemaevi ile sinema ve feminizm odaklı bağımsız dijital yayın organı Another Gaze / Another Screen işbirliğiyle hazırlanan İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş adlı bölüm 1979’dan günümüze uzanan bir tarih aralığında kadın hareketine içeriden bir bakış sunan deneysel ve belgesel filmlerden oluşuyor.

İranlı yönetmen, sanatçı, yazar ve oyuncu Mania Akbari yönetmen koltuğunda oturduğu 2022 yapımı ‘Ne Cüretle Bunu İstersin?’ filminin gösterimi için Uçan Süpürge ve Sinematek/Sinema Evi’nin konuğu olacak.

Akbari, Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali’nin (IDFA) de aralarında olduğu birçok saygın festivalde gösterilen filminde, İran sinema tarihinden klipler üzerinden kadına yönelik sömürüyü ve nesnelleştirmeyi gözler önüne seriyor. Akbari, filmin gösterimi sonrasında Bedenin Ötesinde temalı bir konuşma da yapacak.

İranlı belgeselci Firouzeh Khosrovani’nin, 2020’de birçok festivalde gösterilen ve Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali’nde (IDFA) ödül kazanan otobiyografik filmi ‘Bir Ailenin Röntgeni’.

Nobel ve sinema

2022 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Annie Ernaux’nun yazıp anlattığı ve oğlu David Ernaux-Briot ile birlikte yönettiği ‘Super-8 Yılları’ ilk kez festival kapsamında Ankaralı izleyiciyle buluşacak. Münih Film Festivali’nde FIPRESCI ödülünü kazanan Claudia Müller imzalı ‘Elfriede Jelinek-Dili Esaretinden Kurtarmak’ 2004 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandıktan sonra tamamen inzivaya çekilen Elfriede Jelinek’in hayatını geniş bir arşiv seçkisi ve akıcı bir kurguyla bir araya getiriyor.

Tüm zamanların en iyisi

Usta yönetmen Chantal Akerman’ın henüz 25 yaşındayken çektiği ‘Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles’, geçen yıl Sight&Sound eleştirmenler anketinde tüm zamanların en iyi filmi seçilmişti. 195 dakikalık bir başyapıt, festivalde gösterilecek filmler arasında. Filmde oğluyla birlikte yaşayan, ev kadınlığı ve annelik görevlerinin yanında geçinmek için seks işçiliği yapan bir kadının hikâyesi anlatılıyor.

Somnur Vardar’ın ödüllü belgeseli ‘Boşlukta’, Selcen Ergun’un MErve Dizdar’ın başrolde oynadığı ‘Kar ve Ayı’, Ayça Çiftçi’nin ‘O Sırada Henüz’, Ceyda Aşar’ın ‘Burası Size Göre Değil’, Emine Yıldırım’ın ‘Kadıköy’ün En İyi Falcısı’ Handan İpekçi’nin ‘Diyet’, Aylin Kuryel ile Fırat Yücel’in imzasını taşıyan, ‘8 Mart 2020: Bir Günce’ festival programında öne çıkan diğer filmler.

Öğrencilere 1000 Bilet Hediye!

Ankara Büyükşehir Belediyesi öğrencilere 26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde 1000 bilet hediye ediyor. Öğrenciler, Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda festival boyunca her gün saat 11.00’de dağıtılmaya başlanacak kontenjan dahilindeki askıda biletleri alıp, o günün Uçan Süpürge seanslarından istedikleri filmi ücret ödemeden izleyebilecekler.

Uçan Süpürge'nin Onur Ödülü Tilbe Saran'a!Uçan Süpürge’nin Onur Ödülü Tilbe Saran’a!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.