Masadaki yeni öneri: Deva Gelecek Partisi

CHP listelerinden TBMM'ye giren DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi'nin Meclis'te grup kurma çalışmaları sürüyor. 10Haber'e konuşan DEVA Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin ve Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, masada iki partinin birleşme ihtimalinin de olduğunu söyledi.

Siyaset 1 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti toplam 38 milletvekiliyle CHP listesinden Meclis’e girdi. Bu partilerin gündeminde ise 20 milletvekilini tamamlayarak TBMM’de kurmak bulunuyor.

Meclis’teki grup kurma çalışmalarında gelinen aşamayı sorduğumuz, Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, 10Haber’e yaptığı açıklamada masada DEVA ve Gelecek Partisi’nin birleşme ihtimalinin de bulunduğunu belirterek, “Görüşmelerimiz devam ediyor. DEVA ve Saadet Partisi ile görüştük. Demokrat Parti ile de görüşeceğiz. Masada tek parti altında birleşme ihtimali de bulunuyor” dedi.

Erdoğan'ın zaferi sonrası Babacan'dan açıklama: Sapasağlam ayaktayızErdoğan’ın zaferi sonrası Babacan’dan açıklama: Sapasağlam ayaktayız

‘DEVA Gelecek Partisi masada’

DEVA Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin ise 10Haber’e yaptığı açıklamada aralarında sözde değil özde bir birliktelik isteyen kurmayların da olduğunu söylerek, “Gelecek Partisi ile temas halindeyiz. 9’una kadar netleştirmeye çalışıyoruz. Güçlü bir grup kurmak için özde birliktelik düşünen arkadaşlarımız da var” diye konuştu. İdris Şahin’e iki partinin DEVA Gelecek Partisi şeklinde birleşme ihtimalini sorduğumuzda ise masada bunun da olduğunu belirterek, “Neden olmasın arzu eden arkadaşlarımız var” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya ise üç partinin grup kurabilmek için çalışmalarının sürdüğünü vurgulayarak şöyle devam etti:

“9 Haziran’a kadar da bu görüşmeler sürecek. İkili ya da üçlü partiler olarak bir Meclis grubu oluşturma planları masada var. Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile görüşüyoruz. Henüz net bir durum yok ancak biz meclis grubu oluşturma konusunu bir netliğe taşımaya çalışacağız”

14 Mayıs seçimlerinin resmi sonuçları Resmi Gazete'de yayımlandı, partilerin kesin milletvekili sayıları belli oldu14 Mayıs seçimlerinin resmi sonuçları Resmi Gazete’de yayımlandı, partilerin kesin milletvekili sayıları belli oldu

TBMM’de grup kurmak neden önemli?

Meclis’te 20 milletvekiline sahip olan partiler grup kurabilmektedir. Grup kurulması halinde grup kuran partiye Meclis’te bir makam odası tahsis edilmektedir. Kanun tasarılarının ilk görüşüldüğü yer olan meclis komisyonlarında grubu olan partiye birer milletvekili tahsis edilecek. Grubu olan parti Meclis Başkanvekiline de kavuşuyor.

Meclis içtüzüğüne göre grup kuran siyasi partiler Danışma Kurulunda temsil edilebilmektedir. Yine İçtüzüğe göre, “Gündem dışı konuşma” yapılabilmektedir. Hükümetin gündem dışına ilişkin söz almasından sonra grubu olan partiler konuşma hakkına sahip olabilmektedir.

Yine Meclis içtüzüğüne göre Meclis Genel Kurulunda kanun tasarıları görüşülürken sırasıyla önce esas komisyona sonra hükümete sonra da siyasi parti gruplarına söz hakkı verilmektedir.

4 partinin Meclis’te grup kurması için yeni parti formülü4 partinin Meclis’te grup kurması için yeni parti formülü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.