The Times: Zengin Türkler Londra’nın lüks semtlerinden ev alıyor

İngiliz gazetesi The Times son dönemde Türk zenginlerinin Londra'da lüks semtlerde ev aldığını belirterek, "Servetleri için istikrarlı yer arayan Türklerin sayısı artıyor" dedi.

Ekonomi 1 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Türk zenginleri Londra'nın Belgravia gibi prestijli semtlerini tercih ediyor.

Zengin Türklerin İngiltere’nin başkenti Londra’daki emlak yatırımları ülke basınında konu olmaya devam ediyor. İngiltere’nin en çok okunan gazetelerinden The Times, son dönemde çok sayıda Türk zenginin Londra’nın lüks semtlerinden ev aldığını yazarak, “Son 2-3 yıldır servetlerinin yatırımı için istikrarlı bir yer arayan İstanbul’un paralı elitlerinin sayısı artıyor” yorumunu yaptı.

The Times “Neden varlıklı Türkler, Londra’nın elit mahallelerinden ev alıyor” başlığını kullanarak yaptığı haberde , “Ülkelerindeki finansal istikrarsızlık birçoklarının Londra’nın gayrimenkul piyasasına dönmesine sebep oluyor. Belgravia’da dünyanın en zenginleri aileleri ve nakitleri için güvenli bir liman arıyor” dedi.

Gazeteye konuşan bir emlakçılık şirketinin CEO’su olan Becky Fatem, “Genelde Orta Doğulu, Asyalı ve ABD’li yatırımcıları Londra’da görüyoruz fakat bu yıl bir ulus aşırı hareketliliğiyle diğerlerinden ayrıldı, o da Türkiye’den gelen alıcılar” dedi.

Eski Kazak liderinin kızı milyonlarca dolara jet ve ev almışEski Kazak liderinin kızı milyonlarca dolara jet ve ev almış

“Zenginler paralarını çıkartmak istiyor”

Gazete, Londra’da yıllardır Türk, Kıbrıslı ve Kürt toplulukların Londra’nın kuzey ve güneydoğusunda birlikte yaşadığına dikkat çekerken, “Son 2-3 yıldır İstanbul’un zengin elitleri varlıklarını istikrarlı bir yerde tutmak için giderek artıyor” ifadesine yer verdi.

Melissa York imzalı haberde son dönemde Türk Lirası’nın değer kaybı yaşadığı ve enflasyonun arttığı belirtilirken, emlak şirketi Black Brick’in kurucusu Camilla Dell, “Şu an TL’nin değer kaybı dolayısıyla Türklerin çoğu şu anda Londra’da ev kiralayabiliyor.  Fakat zengin olanlar paralarını Türkiye’den çıkarmaya çalışıyor. Birçok Türk, Erdoğan görevde kaldıkça ekonominin de kötüleşeceğinden korkuyor ve onun ekonomiyi düzeltebileceğine ilişkin tüm umutlarını yitirdiler.” diyor.

Knight Frank’in Zenginlik Raporu’na göre Türkiye’nin 1 milyon ABD dolarından fazla finansal varlıklara sahip nüfusu 2027 yılına kadar yüzde 156.5 artacak. Bu, tüm ülkeler arasında zengin sayısındaki en yüksek oranlı artış. Zengin Türkler uzun zamandır Birleşik Arap Emirlikleri, Güneydoğu Asya ve kısa süre önce de Rusların tercih ettiği prestijli semtlerde dolaşmayı ve mülk sahibi olmayı seviyorlar. Gazeteye göre Türk girişimciler geçen yıl Knightsbridge, Mayfair, South Kensington ve Belgravia’daki bazı büyük emlak alımlarının arkasındaki isimlerdi.

Zengin Türklerin, Londra’da genelde Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğu Asya ve Rusya’dan gelen zenginlerin yaşadığı muhitlerden ev aldığını ve Knightsbridge, Mayfair, South Kensington ve Belgravia’ya rağbet olduğunu da yazan gazete, Hepsiburada’nın kurucusu iş insanı Hanzade Doğan Boyner’in de geçen yaz Belgravia’da Viktoryen tarzında 6 yatak odalı bir malikaneye 27 milyon pound ödediğini hatırlattı.

“Türkler manzaralı ev arıyor”

Haberde geçen kış Knightsbridge’deki Cadogan Square’de bir Türk alıcının 35 milyon pound fiyatla satışa çıkartılan bir gayrimenkulü 27 milyon pounda satın aldığı da belirtildi. Rokstone adlı emlak şirketi bu yıl Türk alıcılar için aralarında Mayfair’de 31 milyon sterline bir malikanenin, Knightsbridg’de 7.5  milyon sterline bir apartman dairesi ve Paddington’da da 4.5 milyon sterline bir katın da bulunduğu çok sayıda emlak alımı yaptı.  Gazeteye Türklere verdiği hizmetlerle ilgili bilgi aktaran emlakçı Fatemi kısa süre önce Türkler için biri Knightsbridge’de diğeri Hyde Park yakınlarında iki ev bulduğunu ifade etti. Fatemi “İki Türk ev istedi. Yüksek tavanlı, manzaralı ve apartman görevlisinin olduğu bir ev istediler. Türkiye’deki siyasi belirsizliğin Londra’ya ilgiyi artıran faktörlerden biri olduğunu düşünüyorum” dedi.

Londra emlak piyasasının önemli şirketlerinden Blue Book’un kurucusu Lindsay Cuthill de haberde Türklerin Thames nehri boyunca inşa edilen yeni binalardaki apartman dairelerini peşin parayla satın almak istediklerini anlatıyor ve şunları söylüyor: “Londra’nın özellikle prestijli posta koduna sahip bölgelerinde emlak fiyatları seçim döneminde Türkiye’den gelen taleple zirve yaptı. Belirsizlik hızlı finansal kararlar vermeyi destekliyor.”

Habere göre kurumsal Türk yatırımcılar sağlam getiri için Birleşik Krallık’a geliyorlar. Knight Frank’ın şirketlerinden Buying Solution’ın yöneticilerinden Will Watson yüksek değerli ve uzun vadeli değer artışı vaat eden evler arayan bir Türk fonuyla çalışmaya başladığını söylüyor.

15 milyon sterline ev arıyor

The Times’a konuşan emlakçılara göre Türk alıcılar yalnızca para kazanmak için gelmiyorlar. Dell “Londra’da ev sahipliği Türkler için başarılı  olmak anlamına geliyor” diyor. RFR adlı emlak şirketinin genel müdürü Sophie Rogerson eğitimin de Türk aileler için alım nedeni olduğunu belirterek bir Türk müşterisi için dönem ücreti 7.750 sterlin olan Sloane Square, Chelsea’de Francis Holland özel kız okulu yakınlarında 15 milyon sterlin bütçeyle ev aradığını söylüyor.

Rogerson müşterisinin arkadaşları arasında Londra’da ev sahibi olmanın seçimlerden sonra daha da öne çıktığını belirterek “Bunlardan biri iki çocuğunu eğitim için Londra’ya getirmek istiyor, bir avukat arkadaşı ise Londra’nın merkezinde ticari gayrimenkul arıyor” dedi.

The Times’a konuşan Rogerson “Müşterilerim arasında iki çocuğunu okullar başlamadan önce buraya göndererek eğitim almalarını isteyenler de var. Londra tek seçenek değil. Yunanistan, Portekiz ve İtalya da Türklerin gündeminde. Fakat burada İngilizce konuşulması, buradaki yaşama sıkıntısız bir geçiş için ideal.’’ diyor.

'Faiz ve döviz yükselecek' beklentisi gayrimenkulü gözden düşürdü‘Faiz ve döviz yükselecek’ beklentisi gayrimenkulü gözden düşürdü

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.