‘ABD’nin en büyük istihbarat faciasının mimarı’ eski FBI ajanı Robert Hanssen öldü

ABD'nin Federal Cezaevleri Bürosu, dün yaptığı açıklamada Sovyetler Birliği ve sonrasında da Rusya'ya verdiği bilgiler karşılığında 1.4 milyon dolar değerinde para ve elmas alan Robert Philip Hanssen'in öldüğünü duyurdu.

Dünya 6 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Eski FBI ajanı Robert Philip Hanssen. Fotoğraf: Wikimedia

Önce Sovyetler Birliği sonra da Rusya için casusluk yapan eski FBI ajanı Robert Hanssen, ülkesine ihanet etmekten 15 kez müebbet hapis cezasına çarptırıldığı hücrede ölü bulundu.

79 yaşındaki Hanssen’in Colarodo’daki yüksek güvenlikli cezaevindeki hücresinde sabah saatlerinde hareketsiz halde bulunduğu belirtildi. Yetkililerin açıklamasına göre acil sağlık çalışanları Hanssen’i hayata döndürmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Olay hakkında FBI’ya haber verildiği bildirildi ancak Hanssen’in ölümünün soruşturma altına alınıp alınmadığı bilinmiyor.

Hanssen FBI’ya katıldıktan üç yıl sonra 1979 yılında Sovyetler için casusluk yapmaya başladı. FBI’ın resmi sitesinde belirtildiğine göre Chicago doğumlu Hanssen, ‘Ramon Garcia’ takma adını kullanarak, 1.4 milyon dolar nakit para, çek ve elmas karşılığında Moskova’ya ‘çok gizli ulusal güvenlik bilgileri’ni sattı.

Hanssen, kendisini aylardır takip eden FBI tarafından 2001 yılında suçüstü yakalandı. Yıllar boyunca ABD’nin nükleer savaş stratejilerinin yanı sıra karşı istihbarat bilgilerini de içeren binlerce gizli belgeyi satmaktan suçlu bulunan Hanssen, Moskova’daki istihbarat şeflerine FBI’ın Sovyet Büyükelçiliği’nin altına gizli dinleme tüneli inşa ettiğini de anlatmıştı.

Zamanında Adalet Bakanlığı bunu ‘ABD tarihindeki en feci istihbarat faciası’ olarak nitelendirmişti. Hanssen 17 Temmuz 2002’den beri ülkenin en yüksek güvenlikli federal hapishanesi olan ve El Kaide teröristi Zacarias Moussaoui, Boston Maratonu bombacısı Dzhokhar Tsarnaev, başarısız ‘ayakkabı bombacısı’ Richard Reid ve ‘Unabomber’ Ted Kaczynski gibi yüksek profilli suçluların da konulduğu Florence cezaevinde hapis tutuluyordu.

Netflix, ABD'nin Müge Anlı'sı olma yolunda ilerliyor: Suç belgesellerini neden bu kadar çok izliyoruz?Netflix, ABD’nin Müge Anlı’sı olma yolunda ilerliyor: Suç belgesellerini neden bu kadar çok izliyoruz?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.