Fiyatı 75 bin lira: Apple yıllardır beklenen sanal gerçeklik gözlüğünü tanıttı

Apple uzun yıllardır beklenen sanal gerçeklik gözlüğü Apple Vision Pro'yu tanıttı. 'Baktığınız değil, içinden baktığınız ilk ürün' olarak duyurulan ve 'uzamsal bilgisayar' olarak nitelenen bu başlık, gelecek yıl 3499 dolar fiyatla ABD'de satışa sunulacak.

Bilim Teknoloji 6 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Apple Vision Pro, şirketin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve yöneticilerin tartışmalı günler yaşamasına sebep olan bir ürün.

Apple, her yıl düzenlediği ve tüm dünyada büyük merak uyandıran etkinliği WWDC’de ürünlerindeki yenilikleri tanıtırken, 2014’ten beri ilk kez bir yeni ana ürünü sergiledi. 

Vision Pro adı verilen sanal gerçeklik gözlüğü, Apple’ın açıklamasına göre şirketin ilk uzamsal bilgisayarı. Dijital içeriği fiziksel dünyayla harmanlayan, kullanıcıların başka kullanıcılarla etkileşimde kalmasına olanak veren ürün, devrim niteliğinde tanımıyla sunldu.

Gelecek yıl apple.com ve ABD’deki Apple Store’larda satışa sunulacak olan ürünün fiyatıysa, vergiler hariç 3499 dolar olarak belirlendi. Yani bugünün dolar kuruyla, 74 bin 650 lira.

Vision Pro, kullanıcının gözleri, elleri ve sesi gibi mümkün olan en doğal ve sezgisel girdilerle kontrol edilecek ve üç boyutlu ara birimiyle önceki örneklerini aşan derecede gerçekçi bir dünya yaratacak. Ürün iki ekranında 23 milyon pikseli bir araya getiren ultra yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemine sahip olacak.

Bir kıyaslama, Meta’nın geçen hafta tanıttığı sanal gerçeklik gözlüğü Quest3’ün fiyatı 499 dolar.

WWDC’de tanıtılan tek ürün Vision Pro olmadı.

Apple, merakla beklenen 15 inçlik Macbook Air bilgisayarının yanı sıra, işletim sistemi iOS’un 17’inci sürümünü ve yeni çipi M2 Ultra gibi teknolojik yeniliklerini de dünyaya tanıttı.

Apple Vision Pro artık tanıtıldığına göre etrafında tartışmalar döneceğini düşünmek sürpriz değil. Uzun yıllardır Apple’ın üzerinde çalıştığı bu ürünün geldiği nokta Apple yöneticilerinde bile bir anlaşmazlığa yol açmıştı. Artık 3499 dolar fiyatla, son kullanıcının beğenisine sunulmuş durumda. Vision Pro geliştirilirken beş bin farklı patent başvurusu yapıldığını açıklayan Apple, gözlüğü en güçlü taşınabilir bilgisayar olarak sundu.

‘Baktığınız değil içinden baktığınız ilk ürün’

Apple CEO’su Tim Cook ürünü şöyle tanıtıyor: “Bu, baktığınız değil, içinden baktığınız ilk ürün. Dijital içeriği tıpkı fiziksel alanınızdaymış gibi görebilir, duyabilir ve onunla hareket edebilirsiniz. Artık bir ekranla sınırlı değilsiniz. En önemli anılarınızı tamamen yeni bir şekilde yeniden yaşayabilirsiniz. Apple Vision Pro, iPhone’un mobil bilişimi tanıtmasına benzer şekilde uzamsal bilişimi tanıtacak.”

Apple’ın bu yeni ürününün daha önceki yenilikleri gibi, bir devrim yaratıp yaratmayacağını zaman içerisinde göreceğiz.

'Yapay zeka ile artık herkes programcı'‘Yapay zeka ile artık herkes programcı’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.