Piyasalar yeni hükümeti ‘ihtiyatlı iyimserlikle’ karşıladı, dolar 21,32’yi gördü

Borsa 3 ayın zirvesini görürken, Türkiye'nin CDS'i yüzde 10'a yakın düşüşle 500 puanın altına geriledi. Ancak Dolar/TL, tarihi zirvesini 21,32 TL'ye kadar taşıdı.

Ekonomi 6 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
BIST 100 Endeksi 5372 puandan yaptığı kapanışla 13 Mart tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi görmüş oldu.

Piyasalar yeni hükümetin teknokrat niteliğinin öne çıkması, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilen Mehmet Şimşek’in devir teslim töreninde ‘Rasyonel zemine dönmekten başka çaremiz yok” demesinin de etkisiyle genelde olumlu bir seyir izledi.

Geçtiğimiz haftalarda Mehmet Şimşek’in ekonomide etkin olacağı bir pozisyona getirileceğine ilişkin haberlerle tırmanışa geçen Borsa İstanbul yeni haftaya da yüzde 2,31’lik yükselişle hızlı başladı.

BIST 100 Endeksi gün boyu 5000 puan üzerindeki seyrini sürdürdü ve kapanışı yüzde 5.04’lük yükselişle 5372 puandan yaptı. Endeks dünkü kapanış rakamıyla 13 Mart tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi görmüş oldu.

Borsada işlem hacmi yükseldi

Bankacılık endeksi, açılışta yüzde 3,57 oranında değer kazanırken kapanışı da yüzde 3.18 değer artışıyla 4846 puandan kapattı. BİST 100 Endeksi’nin 102 milyar 239 milyon TL’lik işlem hacmine ulaştığını belirten borsacılar “Bu uzun zamandır görülmemiş bir işlem hacmiydi. Hava değiştiği yatırımcı borsaya geliyor. Hükümetin ekonomide normalleşmeye dönük adımları borsaya destek olacaktır’ dediler.

Borsada tüm sektör endeksleri yükselirken, en fazla kazandıran yüzde 9,22 ile ulaştırma oldu. En çok işlem gören hisse senetleri, Türk Hava Yolları, Koç Holding, Akbank, Sasa, ve Yapı Kredi Bankası oldu.

Ata Yatırım, ekonomi kadrolarının yenilenmesi ve normalleşme teması ile ilk hedefin 5.200 seviyesi olduğunu paylaştı. Dolar kurunun mevcut seviyesiyle 5.350-5.400 aralığına kadar yükselişin mümkün göründüğü belirtilirken, “Şu aşamada 5.000 seviyesinin altına bir geri çekilme beklemeyiz. Kur/faiz dengeleri oturdukça borsanın yukarı potansiyeli de netleşecektir” değerlendirmesi yapıldı.

Piyasalar Şimşek'in gelme ihtimalini rekorlarla fiyatladıPiyasalar Şimşek’in gelme ihtimalini rekorlarla fiyatladı

Şimşek’in ekibi bekleniyor

Piyasalar artık, Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başlayan Mehmet Şimşek ile birlikte çalışacak Merkez Bankası, BDDK ve TÜİK başkanlarının açıklanmasını bekliyor. Piyasa dostu olarak tanınan kadroların göreve gelmesi durumunda olumlu havanın devam edeceği öne sürülüyor. Bu arada Merkez Bankası Başkanlığı için adız geçen Hafize Gaye Erkan’ın dün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüğü ve en kısa sürede de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edileceği öğrenildi.

Türkiye’nin CDS’i seçim öncesine döndü

Türkiye’nin kredi risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS) ise, yeni kabinenin açıklanmasının ardından haftanın ilk günü de gerilemeye devam etti. Türkiye’nin CDS’i, 12 Mayıs’tan sonra ilk kez 500 baz puanın altına gerilerken akşakm saatlerinde yüzde 9,66 oranında düşüşle 498,22 baz puandaydı. CDS, cuma günü en son işlemlerde 552 baz puanda bulunuyordu. Türkiye’nin kredi risk primi, seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla 28 Mayıs sonrası düşmeye başlamıştı. Para politikasında normalleşme beklentisinin etkisiyle tahvillerde satış dalgası görüldü. 2 yıllık gösterge tahvil faizi 2 puan artışla 15,50’ye dayandı. 5 yıllık tahvil faizlerinde ise 3 puanı aşan yükselişle yüzde 15 seviyesi test edildi.

Dolar/TL’de yükseliş sürüyor

TL’nin yabancı paralar karşısındaki değeri haftanın ilk günü de düşmeye devam etti. Haftayı 20.95 TL’den kapatan dolar yeni haftanın Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatlerinde uluslararası piyasalarda sığ bir işlem hacmiyle 21.32 TL rekor kırdıysa da günü yüzde 1.55 değer kazanarak 21.25 TL’den kapattı.

Euro/TL’de yeni haftaya tarihi zirvesini yenileyerek başladı. Euro, sığ piyasada 22,9920 TL’ye kadar çıkarak rekorunu yenilerken, kapanışta yüzde 1.97’lik artışla 22.91 TL’ye ulaştı. Bankalar arası piyasa ile serbest piyasa kurlarındaki fiyatlamada fark 5 kuruşa düştü.

Döviz cephesinde yeni hükümetin ve Şimşek’in göreve getirilmesinin borsa ve CDS tarafındakine benzer bir hava yaratmamasının nedeninin artık arka kapıdan satılacak döviz kalmaması olduğu ileri sürülürken bir grup ekonomist de ihracatçıyı desteklemek için dövizin ipinin kontrollü olarak serbest bırakıldığını ileri sürüyor.

Altın da hafif yükseldi

Altının gram fiyatı, geçen haftayı 1313 liradan tamamlarken, yeni haftaya 1320 liradan başladı. 1336 liraya kadar yükselen gram altın, kapanışı yüzde 0,83 artışla 1324 TL’den yaptı.  Altının ons fiyatı ise, kapanışta yüzde 0.67 değer kazanarak 1960.99 dolara çıktı,

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.