Kimsesizler mezarlığında iki arkadaş: Küçükken burada piknik yapıyorduk, şimdi aile mezarlığımız oldu
Güney Afrika'daki kazılarda en eski mezarlık keşfedildi. Homo sapiens'ten en az 136 bin yıl eskisine tarihlenen kalıntılar Homo naledi'lere ait. Bu keşif evrime dair düşünceleri değiştirebilecek. Şimdiye kadar ölüleri gömmek gibi davranışlar Homo sapiens ve Neandertallerle ilişkilendiriliyordu.
Güney Afrika’da yürütülen çalışmalarda dünyada bilinen en eski mezarlık keşfedildi. Kalıntılar, Homo naledi olarak bilinen primatlara ait. Bu da Homo sapiens’ten en az 136 bin yıl öncesine dayanıyor.
Paleoantropolog Lee Berger’in yönettiği araştırma ekibi söz konusu keşfin insanın evrimine dair düşünceleri değiştirebileceği görüşünde. Çünkü ölüleri gömmek gibi ritüeller ve davranışlar şimdiye kadar daha büyük beyinli olan Homo sapiens ve Neandertallerle ilişkilendirilen bir şeydi.
Mezarlık, Johannesburg yakınlarında İnsanlığın Beşiği adı verilen paleoantropolojik sit alanında bulundu. Mezarlıkta Homo naledi’lere ait kalıntılar keşfedildi. Dünyadaki en eski mezarların Ortadoğu ve Afrika’da yer aldığı, yaklaşık 100 bin yıllık olduğu düşünülüyordu. Güney Afrika’daki mezarlıkta tespit edilen kemiklerse 236 bin ila 335 bin yıllık. Bu da en az 136 bin yıl daha eski demek.
Bilim insanları, mezarlıkta iskelet kalıntıları içeren sığ ve oval çukurların cesetlerin gömülmesi için bilerek kazıldığı ve örtüldüğünü kaydediyor.
Bu keşifler bizi şu noktaya taşıyor: Ölüm sonrası uygulamalar, Homo sapiens ya da beyni büyük boyutlarda olan diğer insansılarla sınırlı değil. Mezarlığın yakınında, yüzeyinin bilerek düzleştirildiği düşünülen sütunda görülen geometrik şekilleri yorumlayan Berger, “Bu, sadece insanların sembolik uygulamaların geliştirilmesinde benzersiz olmadığını değil bu tür davranışları icat etmemiş olma ihtimalini de akıllara getiriyor” diyor.
Homo naledi, Pleistosen Devri’nde, yaklaşık 335 bin yıl önce ortaya çıkmış ve 236 bin yıl önce soyu tükenmiş arkaik bir insan türü. Türün beyni modern insanlara göre epey küçük. Zira beyin boyutları Homo sapiens’inkinin kabaca üçte birine denk geliyor.