İkizköy mezarlığının ne olacağı da belirsiz: ‘Ölüye bile rahat yok’

Akbelen Ormanı’nda binlerce ağacın kesimi tamamlandı. Termik santral İkizköy’ün de içinde bulunduğu alanda, çalışmalarını sürdürüyor. Köyün içinde kalan 3-4 hanenin akıbeti ise belirsiz. Fakat içlerinden İlkay Abla’nın bekleyişi diğerlerinden farklı; babasının mezarının ne olacağı bilinmiyor.

Çevre 2 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Milas-Ören yolunun 20’nci kilometresinde, doğanın içinde bulunan İkizköy, yeşilliğin içinde havadar bir Muğla köyüydü. 

Çevre köyleri ele geçiren termik santralin, günün birinde onların köyüne de geleceğine dair düşünceleri olmadan, hayvanlarına bakıp, çiftçilik yapıyorlardı. 

2019’da evlerinin ve Akbelen Ormanı’nın da içinde bulunduğu alan termik santralin kömür ihtiyacı nedeniyle kamulaştırıldı. İkizköylülere, yerleşmeleri için başka bir alan gösterildi. 

Bir kısmı, aradan geçen dört yıl içinde köyünü terk etti. Fakat hemen hemen hepsi Akbelen Ormanı’nı korumak için direnişin içindeydi. Dört yıllık inatçı direniş, bugün hala sürüyor…

O direnişçilerden biri olan 39 yaşındaki İlkay Abla, İkizköy içinde yaşamaya devam eden 2-3 haneden biri. Son bir haftadır, sabah direniş alanına jandarma kordonundan geliyor, akşam yine aynı kordondan evine gidiyor. 

39 yaşındaki İlkay Demir, babasının mezarına ağaçların düşmesin diye mezarın başında beklediğini anlatırken gözleri doluyor.

Bir hafta önce şafak vakti jandarma eşliğinde Akbelen Ormanı’na giren kesim ekipleri, şu ana kadar binlerce ağacı kesti. 

Kesim ekipleri ve iş makineleri, kesilen ağaçları toplamak için jandarma korumasında dün yine ormana girdi.

O ağaçların bazıları, 8-10 mezarın bulunduğu İkizköy Mezarlığı’nın üstüne düşmeye başlarken İlkay Abla, babasının mezarına koştu. 

Nöbet alanında sohbet ettiğimiz İlkay Demir, şirketin yeni bir köy mezarlığı yaptığını fakat eski mezarlığa dair herhangi bir şey söylenmediğini anlatıyor. 

“Ölüye bile rahat yok” diyen İlkay Abla, kesilen ağaçların babasının mezarına düşmemesi için beklediğini belirtirken kesim ekiplerinin de bu konuda kendisine yardımcı olduğunu belirtiyor. 

8-10 mezarın bulunduğu İkizköy Mezarlığı’nın çevresine devrilen ağaçlar ekipler tarafından düzeltildi. Mezarlığın arkasındaki ağaçlar da kesilecek fakat ekipler bir süre bekleme kararı aldı.

“Mezara düşmesin ağaçlar, zarar verir” diyerek uyardığını anlatan İlkay Abla, ekiplerin dikkat ettiğini söyledi. 

10 yıl önce vefat eden babasının mezarına ne olacağını bilmediğini anlatan İlkay Abla, bugün jandarmanın kesim ekipleri için kurduğu kordona “Hiçbir şeyimiz yok bizim. Paramız yok başka yere ev yapalım. Silahınızı saklayın o zaman, alır kendimi öldürürüm. Ne kaybederim ki?” diye isyan etti. 

Kesim ekipleri ve iş makineleri, gün içinde Akbelen Ormanı’ndaki çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor. Direniş sürüyor ama İkizköylüler, ne yapacaklarını düşünürken hatıralarının yok olmasından endişeli.  

Kömür madeninin yarattığı yalnızlık: Devasa çukurun ortasındaki köyde 9 kişi yaşıyorKömür madeninin yarattığı yalnızlık: Devasa çukurun ortasındaki köyde 9 kişi yaşıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.