Akbelen Ormanı’nda TOMA eşliğinde ağaç kesimi: Köylüler gözaltına alındı

Milas'ta bulunan Akbelen Ormanı’nda termik santralin kömür yatağını genişletmek için jandarma gözetiminde devam eden ağaç kesimine karşı, "Burası bizim vatanımız, vatanımızı koruyoruz" diyerek direnen İkizköylülere jandarma, biber gazıyla müdahale etti. Gözaltına alınanların olduğu belirtiliyor.

Çevre 24 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Kemerköy Termik Santrali, kömür yatağını genişletme çalışmaları kapsamında bir süredir İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’na girmek istiyordu.

Köylülerin 2019’dan bu yana sürdürdüğü direniş, çadır nöbetiyle sürerken işletmesini Limak ve İC Holding ortaklığındaki YK Enerji’nin yaptığı termik santral görevlileri birçok kez ormanlık alanda ağaç kesmeye çalıştı.

Santral için gerekli linyit kömürünün Akbelen Ormanı’nın da içinde bulunduğu 740 dönümlük alanda bulunması, köylüler ve termik santrali karşı karşıya getirdi.

İkizköylülerin, şirkete karşı açtığı davalarda, bilirkişi keşfi yapıldı fakat henüz sonuçlanmadı.

Yargı kararı olmamasına rağmen bugün sabah 5.30 civarında, şirket yetkilileri, jandarma ve TOMA’larla Akbelen Ormanı’na geldi.

İkizköylüler, ormanda kesim yapıldığını belirterek, destek çağrısında bulundu. Sosyal medyadan paylaşılan videolarda, İkizköylülerin, doğalarına sahip çıkmak için feryat ettiği görüldü.

“Burası bizim vatanımız, vatanımızı koruyoruz”

İkizköy direnişçilerinden Hasan Yorulmaz, “Sabahın saat 05.30’unda, bir sürü askeri araç bir sürü jandarma ile kesim motorları ile Akbelen Ormanı’na girildi. Ve çamları kesmeye başladılar. Bizleri de ormana sokmamak için ellerinden geleni yaptılar. Ben herkesten, doğaseverlerden, yurdunu seven insanlardan buraya destek bekliyorum” diyerek destek çağrısında bulundu.

Jandarma, kesim yapılırken köylülere kalkanlarıyla barikat kurarken, İkizköylüler, “Burası bizim vatanımız, vatanımızı koruyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Akbelen’de yargı kararı olmadan kesim olmasına tepki gösteren avukat İsmail Hakkı Atal, kesimin durdurulması için yürütmenin durdurulması talebiyle Muğla İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunduklarını belirtti.

 

Atal, Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada, “Şu anda Türkiye Cumhuriyeti kanunları Muğla’da uygulanmıyor. Muğla hakimleri ve savcıları, termik santralin isteği doğrultusunda hareket ediyor. Anayasanın 10’uncu maddesi, kanun önünde herkesin eşit olduğunu söyler ve hiçbir sınıfa-zümreye imtiyaz tanınamayacağını belirtir. Ancak sermayeye imtiyaz tanınıyor, yapılan her şey kanunsuz. Elle tutulan hiçbir şey yok” dedi.

Bakanlığa 117 bin imza teslim edildi

Öte yandan Ankara’da da Akbelen’deki ağaç kesimine karşı 117 bin kişinin imzası, Tarım ve Orman Bakanlığı’na teslim edildi. Bakanlık önünde yapılan açıklamaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer, Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit de katıldı.

Çevreciler adına konuşan Deniz Gümüşel, “İkizköylülerin çok temel bir talebi var: Ormanlarının kömür madenine tahsis edilememesi; tarım alanlarının, zeytinliklerinin madenciliğe teslim edilmemesi. İklim krizine karşı da seslerini yükseltiyorlar. Biz, önceki Tarım ve Orman Bakanı’nın bizzat imzalamış olduğu Akbelen Ormanı’nın kömür madenine tahsisinin iptalini talep ediyoruz” dedi.

Jandarmadan sert müdahale: Gözaltılar ve yaralılar var

Akbelen Ormanı’nda barikatı aşıp ağaç kesimini durdurmaya çalışan köylülere jandarma biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sonrası biri Avukat İsmail Hakkı Atal olmak üzere en az 8 kişi gözaltına alındı.

Ayrıca müdahalede 4 kişinin yaralandığı öğrenildi.

Gözaltına alınanlar, gece saatlerinde serbest bırakıldı.

Sıcak hava bastırdı, elektrik tüketimi üretimi geçtiSıcak hava bastırdı, elektrik tüketimi üretimi geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.