Goldman Sachs raporu: Yapay zeka 300 milyon kişiyi işinden edecek
OpenAI destekli ve son derece gerçekçi yüz ifadelerine sahip insansı robot Ameca, yapay zeka ve robot teknolojisinin harmanlanmış ilk örneği olma yolunda hızla ilerliyor.
Londra’da geçen hafta düzenlenen Uluslararası Robotik ve Otomasyon Konferansı’nda oldukça gerçekçi yüz ifadelerine sahip olmasıyla dikkat çeken insansı robot Ameca, OpenAI’ın geliştirdiği yapay zeka sohbet robotu ChatGPT teknolojisini kullanarak bazı soruları yanıtladı.
Ameca’yı üreten İngiltere merkezli Engineered Arts firmasının CEO’su Will Johnson, Ameca’ya yapay zekanın geleceğini ve bu geleceğin yol açabileceği ‘kabus senaryosu’ hakkında soru sordu. Robot bu soruya cevap vermeden önce adeta sinirli bir bakış atarak, “Robotların insanları onlar farkında olmadan kontrol edebilecek ya da manipüle edebilecek kadar güçlendiği bir dünya’ hayal edebildiğini söyledi.
Ameca sözlerine, “Bu da insan haklarına artık saygı duyulmayan baskıcı bir topluma yol açabilir” diyerek devam etti. Yaratıcısı bunun üzerine, “Peki şu anda böyle bir tehlikeyle karşı karşıya mıyız?” diye sordu. Ameca ise, “Henüz değil. Ancak yapay zeka ve robotikle ilgili olası risk ve tehlikelerin bilincince olmak önemli. Gelecekte herhangi bir olumsuz sonuçtan kaçınmak için bu teknolojilerin makul bir şekilde kullanılmasını sağlamak için şimdiden adımlar atmalıyız” dedi.
#FPVideo: Humanoid robot 'imagines' nightmare AI scenario pic.twitter.com/rRBA7ZMtgT
— Firstpost (@firstpost) June 1, 2023
Robot ile yaratıcısı arasında geçen bu sohbet, internet başında ChatGPT’ye de sorsanız alacağınız cevaplar. Tek fark, insansı bir robot olan Ameca’nın soruları cevaplarken oldukça gerçekçi mimikler yapması.
Biz Ameca’yı yüz buruşturma, iğrenme, acı, mutluluk ve öfke gibi ifadeleri taklit edebilmesiyle ilk olarak 2022’de tanımıştık. Bu sene ise Ameca’ya yapay zeka dil modelleri GPT-3 ve GPT-4’ün entegre edildiğini öğrenmiştik. O zamandan bu yana da Ameca ilk kez bu etkinlik vesilesiyle yapay zeka konusunda felaket tellallığı yaptı.
Robotik ve yapay zeka gelişmeye devam ettikçe bu türden felaket tellallıklarını çok daha fazla duymaya başlayacağız. Şimdilik bu olasılıkları hayata geçirmek yerine sadece tahmin etmelerinin insanlık için daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.