Meteoroloji Mühendisi Adil Tek’ten ‘Haziran’ uyarısı: Yaz ne zaman gelecek?

Türkiye geneli devam eden şiddetli yağışı 10Haber'e değerlendiren Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, “Yüksek basınç sistemi kuzey kökenli havayı üzerimize taşıdı. Yağışlar su baskınlarına yol açtı. Haziran ayı içerisinde de yağışların ve dolayısıyla sel, su baskınlarının olacağını görüyoruz” dedi.

Çevre 8 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Türkiye’ye bu yıl, gelmeyen yaz ve bazı illerdeki sağanak yağışların getirdiği su baskınları hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Geçtiğimi hafta Maraş’ta evlerin çatıları hortumla uçuştu, Ankara ve Antalya’da yollar ve sokakları sağanak yağışla göle döndü.

Havaların yaza dönmemesini 10Haber’e değerlendiren Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, Haziran sonuna kadar yer yer sağanak yağışların olabileceğini belirterek, “Meteorojiyi değerlendirmeye kıştan başlamak gerek. Kış ayları ılıman ve yağışlı geçti ancak yağışlar ortalamanın altında kaldı. Özellikle Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yağışlar ortalamanın üzerine çıktı. Yağışların normalin üzerine çıkmasıyla sıcaklık mevsim normallerinin altında kaldı. Dinamik nedenlerden dolayı yüksek basınç sistemi kuzey kökenli havayı üzerimize taşıdı. Yağışlar kısa süreli sağanak ve su baskınlarına yol açtı. Haziran ayı içerisinde de yağışların ve dolayısıyla sel su baskınlarının olacağını görüyoruz. Özellikle sıcak ve nemli hava bir araya geldiğinde konvektif yağışlar oluşuyor. Haziran biraz böyle geçecek. Temmuz ve Ağustos aylarında ise normale döneceğiz. Yaz ayları son 30 yılın ortalamalarında geçecek gibi görünüyor. Karadeniz’de bu yıl yaz yağışlarının az olacağı görünüyor” diye konuştu.

Meteoroloji Mühendisi Adil Tek

Amasya’da 2 kişi hayatını kaybetmişti

Amasya Kızıl Kışlacık köyü yakınlarında, geçen hafta pazar günü pikniğe giden Serkan (33) ve Zilal Şahin çifti ile arkadaşları Murat Ekşi’nin (38) içinde bulunduğu otomobil sele kapıldı. Serkan Şahin kendi imkanlarıyla otomobilden çıkıp kurtulurken, Arkadaşı Murat Ekşi’nin ise yapılan çalışmasıyla cansız bedenine ulaşıldı. Sele kapılan Zilal Şahin’in ise dün cansız bedenine ulaşıldı.

Amasya'da sele kapılmıştı: Ekipler Zilal Şahin'i arıyorAmasya’da sele kapılmıştı: Ekipler Zilal Şahin’i arıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.