Robot ANDI ile tanışın: Hem terleyebiliyor hem de nefes alabiliyor

Hepimizin dört gözle beklediği robot sonunda geldi. Arizona Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar; yürüyen, nefes alan ve terleyen bir robotu hem laboratuvarda hem de kampüs ortamında inceleyerek, insanların sıcak ortamlarda nasıl güvende tutulabileceğine dair yanıtlar arayacak.

Bilim Teknoloji 9 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Dışarısı sıcakken tıpkı gerçek bir insan gibi bolca terleyebilen, ısıya duyarlı bir ‘termal robot’ olan ANDI ile tanışın. ANDI’nin nefes alış-verişleri sıcak hava dalgasına maruz kaldığında değişiklik gösterebiliyor.

Kimileri için rahatsız edici görünümüne rağmen robotun çok gerçekçi bir amaca hizmet ettiği söylenebilir. Küresel ısınmayı çok daha derinden hissetmeye başladık. Isıyı hapseden, beton kaplı metropoller de yaşadığımız çevre sorununa yardım etmek şöyle dursun, aksine köstek oluyor.

ANDI’nin tam boy hali. Fotoğraf: Thermetrics

Arizona Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, aşırı sıcaklıkların insan vücudu üzerindeki etkilerini ölçmenin bir yolu olarak terli robotu kullanıyor. Benzer robotlar kontrollü ısı laboratuvarlarında kullanılmış olsa da Arizona Eyalet Üniversitesi’nin geliştirdiği robot, dışarıda kullanılmasına ve test edilmesine olanak tanıyan ‘dahili soğutma sistemine’ sahip ilk robot.

ANDI sadece aşırı sıcaklar nedeniyle insan yaşamının ve sağlığının ne kadar kötüleşebileceğini ölçmek için kullanılmayacak. Araştırmacılar, robot yardımıyla ısının etkilerini azaltmanın yeni yollarını da arıyor.

Bunlara ek olarak insanlar baz alınarak modellenen iç organlara bile sahip olan ANDI’nin sıcaklıklara bağlı ölümler hakkında da yeni bazı bilgiler sağlayabileceği umuluyor.

Sürdürülebilirlik alanında doçent olan yardımcı araştırmacı Jennifer Vanos, “İnsanların sadece sıcaklıklardan dolayı öldüğünü bildiğimiz durumlar var ve ne olduğunu tam olarak anlamış değiliz. ANDI bunu anlamamıza yardımcı olabilir” dedi.

Çalışmanın baş araştırmacısı makine mühendisliği profesörü Konrad Rykaczewski, “Bu testlerin çoğunu gerçek bir insanla yapmak istemezsiniz. Hem etik değil hem de tehlikeli olur” diyor. Rykaczewski, bugün ‘en yüksek sıcaklık’ olarak kabul edilen değerlerin ’20 yıl sonra ortalama değerler olabileceğini’ belirtiyor.

İnsansı robot Ameca'dan 'yapay zeka kabusu' senaryosuİnsansı robot Ameca’dan ‘yapay zeka kabusu’ senaryosu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.