Akşener’i böyle okuyun: Milliyetçi oylar için iki ayaklı harekat planı
Seçimler biter bitmez Cumhur İttifakı yeni anayasa tartışmasını "daha sivil ve demokratik" söylemi üzerinden başlatsa da ittifakın son ortaklarından HÜDAPAR'ın gözü Anayasa'nın değiştirilemez ilk 4 maddesinde: 'Gelin tartışalım diyoruz'
Meclis’e girmeden önce milletvekili yeminini doğru bulmadıkları, “Türk Bayrağı” demek yerine “Türkiye Bayrağı” demenin daha doğru olacağı gibi açıklamalarıyla tepki çeken Hür Dava Partisi (HÜDAPAR), Cumhur İttifakı çatısında Meclis’e girdikten sonra söylemini yumuşatsa da söyledikleri değişmedi.
HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Anadolu Yayıncıları Derneği’nde medya temsilcileriyle bir araya geldiği programda Anayasa değişikliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Yapıcıoğlu, TBMM’nin en önemli görevlerinden sivil bir anayasayı ülkeye hediye etme konusunda ellerinden gelen katkıyı sunacaklarını belirtti.
Herkesin kendine göre kırmızı çizgilerinin bulunduğunu belirten Yapıcıoğlu, “Herkesin kırmızı çizgileri cebinde dursun. Masanın üzerine konursa bir araya gelip anayasa yapamıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Anayasa’nın değiştirilemez maddelerine de değinen Yapıcıoğlu, şunları söyledi:
“Biz buradan, işin felsefesinden yola çıkarak diyoruz ki ‘Anayasayı yapanlar gelecek nesillerin iradesine ipotek koymasınlar. Asla değiştirilmesi mümkün değildir.’ dediğiniz bir madde bugün için size beşerin bulabildiği en iyi yol, en iyi yöntem, en iyi sistem olabilir ama gelecekte de bu böyle olacak diye kimse iddiada bulunamaz. Şu anda biz bu maddeleri değiştirelim falan demiyoruz. Hiç öyle bir beyanımız yok. Diyoruz ki şu veya bu madde değiştirilemez diye bir şey koyduğunuzda kıyamete kadar bu böyle devam edecek. Hiç kimse değiştiremez. Bunu bizim çocuklarımız, torunlarımız, onların da torunları değiştiremezler. Bu doğru bir şey değil. Biz, ‘4 maddeyi değiştirelim’ demiyoruz. Yani biz dili değiştirelim, biz bayrağını değiştirelim, biz başkenti değiştirelim, şunu değiştirelim bunu değiştirelim diye bir teklifimiz yok. Diyoruz ki bu maddelere ‘zinhar değiştirilemez’ demek gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. ‘Bu doğru bir şey mi değil mi gelin bunu tartışalım’ diyoruz.”