‘HÜDA PAR’ın yemin krizi için YSK baskı görüyor’ iddiası

CHP’li Özgür Özel, Cumhur İttifakı listelerinden 4 vekil çıkaran HÜDA PAR’ın yemin krizi çıkardığını ve onların yemin etmemesi için YSK üzerinden bir plan yapıldığını ileri sürdü. HÜDA PAR lideri “Seçilince yemin edecek misiniz?” sorusuna “Bakacağız” cevabını vermişti.

Siyaset 19 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

14 Mayıs seçimlerinden önce 90’lı yıllarda Hizbullah’ın en örgütlü olduğu il olarak bilinen Batman’da düzenlediği mitingde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, partisinin Hizbullah ile ilgisi olmadığını ileri süren HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu eşlik etmişti.

 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Sözcü TV canlı yayınında İpek Özbey’in gündeme dair sorularına yanıt verdi ve çarpıcı bir iddiayı dile getirdi.

Özel, 14 Mayıs seçimlerinde Cumhur İttifakı çatısı altında AKP listelerinden 4 vekil çıkaran HÜDA PAR’ın, Meclis’te yapılması beklenen yemin törenine itiraz ettiği ileri sürdü.

Herhangi bir kriz yaşanmaması için YSK’ya baskı yapıldığını ve yemin töreninin 2’nci tur seçimlerinden sonraya bırakılmaya çalışıldığını iddia eden Özel şunları söyledi:

‘Atatürk ve Türk ifadelerine karşı rahatsızlık’

“1999’dan bugüne kadar yemin töreni, 10. gün ile 14. gün arasında hep olmuş ki eskiden Anayasa’da resmi sonuçların ilanının 5’nci günü yemin töreni olmalı deniyordu, şimdi 3’üncü günü… Yani 2 gün önce olmasını bekleriz. Yani 8’inci gün ile 12’nci gün arasında yemin töreninin olup bitmesi lazım. Geçen sefer de yine 11. günde yemin törenini yapmıştık. Şu anda yemin törenini ikinci turdan sonraya bırakmaya çalışıyorlar. Sebebini şu; HÜDA PAR’lı arkadaşlar, 4 milletvekili, AK Parti’nin Meclis’e taşıdığı o 4 HÜDA PAR’lı… Hani “Türk bayrağı olmasın” diyen, ‘Türk milleti yoktur’ diyen HÜDA PAR’lılar yemin metnine itiraz ediyorlar. ‘Yemin metni sorunlu’ diyorlar. Çünkü orada ‘Atatürk ilke ve inkılaplarına’ ifadesine itiraz ediyorlar, ‘Türk milleti önünde ant içerim’ ifadesine itiraz ediyorlar, ‘biz Türk milleti önünde ant içmeyiz’… Bu metin değişmelidir diyorlar. Bunu söyledikleri için HÜDA PAR’lılar, yemin krizi yaşanıp da millet AK Parti’nin ne yaptığını göresin diye yemini ileri almaya çalışıyorlar. Nasıl alacaklar? Resmi sonuçlar yayımlandıktan sonraki 3. gün olması gerekiyor ya yemin töreninin, yayımlanmasın diye YSK’ye baskı yapıyorlar.”

Hizbullah’ı terör örgütü olarak görmediğini söyleyen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, seçimlerden önce katıldığı Habertürk’te “2015 yılında milletvekili yeminini eleştiriyorsunuz. Seçilince yemin edecek misiniz?” sorusuna “Bakacağız” diyerek yanıt vermişti.

Yapıcıoğlu seçimden önce katıldığı bir TV programında da “Türk bayrağı” yerine “Türkiye bayrağı” denmesinin daha doğru olacağını söylemiş ve Millet İttifakı’ndan tepki çekmişti.

Fenerbahçe tribünlerinde Hizbullah tepkisi

14 Mayıs milletvekili seçiminde Hüda-Par’ın Cumhur İttifakı listelerinden Meclis’e 4 vekil ile girmesi ve partiden peşi sıra gelen gerici açıklamalar, kamuoyunun tepkisini çekmeye devam ediyor.

Bu tepkinin kendisini somut olarak gösterdiği son yer tribünlerdi.

Spor Toto Süper Lig’in 34. haftasında Trabzonspor’u sahasında ağırlayan Fenerbahçe maçtan 3-1’lik galibiyetle ayrıldı. Ancak maça Fenerbahçe taraftarının, “Mecliste Hizbullah istemiyoruz” tezahüratı damga vurdu.

 

Türkiye bu tahliyeleri konuştu

Öte yandan; Hizbullah’ın siyaseten görünen yüzü olarak bilinen HÜDA PAR’ın Cumhur İttifakı’na katılarak Meclis’e vekil sokması ve peşi sıra yaptıkları kadın hakları ve karma eğitim karşıtı açıklamalar tepki çekmeye devam ederken, Hizbullah tetikçilerinin bir bir serbest bırakıldığına dair haberler de sürüyor. Sözcü gazetesinin haberine göre 20 kişiyi işkenceyle öldürüp 31 kişiyi satırla yaralayan ve bunu itiraf eden 4 Hizbullah tetikçisi de 3 yıl önce sessiz sedasız serbest kalmış.

Konuya ilişkin yaptığımız detaylı habere bu linkten ulaşabilirsiniz.

HÜDA PAR’ın hedefinde kadına şiddeti önleme yasası var

Tepkilerin odağındaki partiden dün tartışılacak bir açıklama daha geldi. T24’ten Gözde Yel’e konuşan HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Aynur Sülün, ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’ olan 6284 sayılı kanunun ‘tedbir’ kararını içeren 8. maddesinin ‘hukuki’ olmadığını söylerken, bu vakalarda ‘sadece kadının beyanının esas alınmasının suistimal doğurduğunu’ öne sürdü.

Konuya ilişkin yaptığımız detaylı habere bu linkten ulaşabilirsiniz.

HÜDA-PAR Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu meclisteHÜDA-PAR Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu mecliste

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.