Kavcıoğlu giderayak ‘arka kapıdan’ 1.5 milyar dolar daha satmış

Kavcıoğlu'nun, dolar kurunu dizginlemek için çarşamba günü 'arka kapıdan' 2.5 milyar dolar sattıktan sonra son mesai günü olan perşembe de piyasaya 1.5 milyar dolarlık müdahale yaptığı ortaya çıktı.

Ekonomi 10 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Döviz kurlarında çarşamba günü yüzde 7,5'i geçen artışa 2,5 milyar dolar satarak müdahale eden Merkez Bankası'nın dün de 'arka kapıdan' 1,5 milyar dolar sattığı ortaya çıktı.

Doların Türk Lirası karşısında yüzde 7.5’in üzerinde değer kazandığı çarşamba günü eski usule dönüp arka kapıdan 2.5 milyar dolar satarak yıkımı önlemeye çalışan Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nun son mesai günü olan perşembe de bu yöntemi aktif olarak kullandığı ortaya çıktı.

Ekonomist Uğur Gürses’in TCMB Analitik Bilançosu’ndan yaptığı hesaplamaya göre, doların kapanışı serbest piyasada 17 kuruşluk artışla 23,41 TL’den, euronun da 63 kuruşluk artışla 25,57 TL’den yaptığı nispeten sakin geçen perşembe günü arka kapıdan 1.5 milyar dolar satıldı. Gürses tweet mesajında Merkez Bankası’nın satışı ve sonrası bilançoda oluşan durumu  şöyle dile getirdi:

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da seçimlerin bittiği tarihten beri yapılan döviz satışını grafikle anlattığı tweet mesajında şöyle dedi:

Doların ipi kaçınca Merkez eski usule geri döndü, kapı arkasından 2,5 milyar dolar sattıDoların ipi kaçınca Merkez eski usule geri döndü, kapı arkasından 2,5 milyar dolar sattı

Dolar ve euro yükselişe devam etti

Döviz kurları ve gram altın seçim öncesi başlattığı geleneği bozmayarak, güne yeni zirve seviyelerinden başladı. Dolar/TL, önceki gün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 23,37 TL seviyesinde hareket ederken, düne zirve seviyesini yenileyerek başladı. Kur, Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatte uluslararası piyasada tarihi rekorunu 23,6490 TL’ye taşıdı. Dolar, günü yüzde 1,07’lik artışla 23,3616 TL’den kapattı. Euro da rekorlarına devam etti ve günü 0,49 değer kazanarak  25,1847 TL’den kapattı. Dolar bu hafta TL karşısında  yüzde 11’in üzerinde, Euro ise yüzde 12 değer kazandı.

'Ödemeler dengesi krizi olabilir' uyarısı‘Ödemeler dengesi krizi olabilir’ uyarısı

Borsa İstanbul’da haftalık yükseliş: Yüzde 10

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftanın son işlem gününü  yüzde 1,31 değer kazanarak  5.626,49 puandan kapattı.  BIST 100, böylece tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,72 ile iletişim; en çok işlem gören hisse senetleri, Türk Hava Yolları, Kardemir, Ereğli Demir Çelik, Koç Holding ve Turkcell oldu. Borsa İstanbul 100 endeksinde haftalık yükseliş yüzde 10 olurken; bankacılık endeksi ise, bu hafta yüzde 6 değer kazandı. BİST 100 Endeksi günü 88 milyar 969 milyon 864 bin dolar gibi yüksek sayılabilecek bir işlem hacmiyle kapattı.

Türkiye’nin CDS’inde sınırlı düşüş

Türkiye’nin kredi risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS), 500 baz puanın üzerinde kalmayı sürdürürken, önceki güne sınırlı bir düşüşle 521,77 baz puana geriledi,

Gram altına dolar desteği

Altının gram fiyatı, dolardaki değer artışıyla  tarihi rekorunu 1494 TL’ye taşıdı. Ons altının ve dolar/TL’nin fiyatına göre hesaplanan gram altın, saat 17.30 itibarıyla yüzde 1,02 oranında artışla 1476 TL’de alıcı buldu. Gram altının haftalık bazda kazancı yüzde 12’yi aştı.

6 soruda kur şoku: Dolar neden Brezilya’da artmıyor da Türkiye’de artıyor?6 soruda kur şoku: Dolar neden Brezilya’da artmıyor da Türkiye’de artıyor?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.