Paranın patronu TL’ye yatırım yapmak için yüzde 40 faiz istiyor

ABD'nin ikinci en büyük bankası Bank of America, Türkiye'ye uzun vadeli yatırım için ev ödevi verdi: Faiz yüzde 40 olsun, dolar 25 TL'yi geçsin, dövize müdahale olmasın.

Ekonomi 10 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Seçimin ardından oluşturulan yeni kabine ve başlayan atamalar bazı çevreler tarafından ekonomi yönetiminde U dönüşünün işaretleri olarak tanımlanırken, yabancı banka ve kurumlar TL varlıklara yeniden geri dönüş için taleplerini dillendirmeye başladı.

Türkiye’de son dönemlerde yalnızca ağırlıklı olarak Borsa İstanbul’da günlük işlem yapan ABD’nin en büyük ikinci bankası Bank of America (BofA), kendi yatırımcılarına TL’de uzun vadeli pozisyon almak ya da 10 yıl vadeli TL cinsi tahvil satın almak için dört şart sıraladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre mayıs ayı enflasyonunun yüzde 39.95 olduğu düşünüldüğünde BofA’nın ortodoks politikalara uygun bir talebi dillendirdiği görülüyor.

TL serbest düşüşe geçerken, şimdi sırada 'faiz toto' varTL serbest düşüşe geçerken, şimdi sırada ‘faiz toto’ var

BofA stratejistlerinin dün yayımladığı notta “Cari dengede sürdürülebilir seviyede istikrar sağlayabilmek amacıyla iç talebin yeterli düzeyde zayıflatılması için politika faizi en az yüzde 40 olmalı” dendi.

‘Dolar 25 TL’yi aşmalı’

Dolar/TL için ‘adil değer’ tahminini 24 olarak açıklayan BofA’nın ikinci şartı, dolar/TL’nin 25’i aşması. Ancak piyasalarda son hafta gözlenen gelişmeler ve doların ulaştığı değer bankanın ikinci koşulunun da neredeyse gerçekleşmek üzere olduğunu gösteriyor.

Bankanın üçüncü şartı, döviz piyasasında dolaylı müdahalelere son verilmesi ve şirketlerin dolar alımına getirilen kısıtlamaların kaldırılması.

BofA’nın dördüncü şartı, dolar için küresel görünümün yukarı yönlü olmaması. Ancak Fed’in bu aydan itibaren büyük bir olasılıkla faiz artırımlarını sora erdirecek olması doların önümüzdeki dönemde değer kazanmasını zorlaştıracağa benziyor. Bu durumda dört değil de üç şartın varlığından bahsetmek daha doğru olacak.

Stratejistlerin notunda, “Beklentiler iyimser olmaya devam ederse ve uygulanacağı belirtilen  politikaların ortodoksi ile uyumlu olması beklenirse, uzun vadede hala gidilmesi gereken bir alan olduğunu düşünüyoruz” denildi.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.