Ukrayna Batı’dan gelen teçhizatını cepheye sürdü: Putin’den ‘Karşı saldırı başladı’ yorumu

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üzerinden neredeyse bir buçuk yıl geçmişken Ukrayna'nın Rusya'ya karşı uzun zamandır beklenen karşı saldırısına başladığı bildirildi.

Dünya 10 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ukrayna savaşında 471'inci günü geride bıraktık.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üzerinden 271 gün geçti. Moskova ve Kiev, dün Ukrayna’da şiddetli çatışmaların yaşandığını bildirirken blog yazarları çatışmalarda ilk kez Alman ve ABD zırhlılarının görüldüğünü belirterek, bunun Ukrayna’nın uzun zamandır beklenen karşı saldırısının başladığının bir işareti olduğunu belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi’de yaptığı açıklamada, “Karşı saldırının başladığını kesin olarak söyleyebiliriz. Ukrayna birlikleri hiçbir cephede hedefine ulaşamadı” dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise askeri liderlerle taktikler ve ‘başarılar’ üzerine görüştüğünü söylese de çok bilgi vermedi.

Zelenski gece yaptığı bilgilendirme videolarından sonuncusunda, “Askerlerimize, özellikle şu anda ağır çatışmalara giren askerlerimize sesleniyorum. Kahramanlığınızı görüyoruz ve size minnettarız. Siz ne kadar güçlüyseniz Ukrayna da o kadar güçlü” dedi. İngiliz haber ajansı Reuters’a göre cephe hattından neredeyse hiç bağımsız haber gelmemesi ve Kiev’in çok az açıklama yapması nedeniyle Ukrayna’nın Rus savunmasını delip delmediği bilinmiyor.

Karşı saldırıda Batı’nın sağladığı mühimmatlarla yine Batı’nın eğitim verdiği binlerce Ukraynalı askerin yer aldığı düşünülüyor. ABD, cuma günü hava savunması ve mühimmat da dahil olmak üzere Ukrayna’ya 2.1 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapacağını duyurdu.

Savunma hattını oluşturmak için aylardır fırsatı olan Rusya, hafta başından bu yana Ukrayna’nın saldırılarını püskürttüğünü söylüyor. Kiev ise asıl saldırının henüz başlamadığını söyleyip duruyordu.

Bununla birlikte Kremlin yanlısı Rus blog yazarları, Rusya’yı Kırım’a bağlayan ve Ukrayna’nın en olası hedeflerinden biri olarak görülen ‘kara köprüsü’nün orta noktasındaki Orikhiv kenti yakınlarındaki Zaporijya cephesinde yoğun çatışmalar yaşandığını bildirdi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde kara savaşları konusunda kıdemli araştırmacı olan Ben Barry, Rus Rus blog yazarlarının belirttiği gibi saldırılarda Alman yapımı Leopard tankları ve ABD yapımı Bradley zırhlı araçları kullanıldıysa, bunun Ukrayna’nın Batı teçhizatlarıyla donatılmış yeni birliklerinin savaşa katıldığına işaret ettiğini söyledi.

Kiev’in karşı saldırıya geçmeye hazır 50 bin ila 60 bin askerden oluşan 12 tugay birliği var. Bu tugay birliklerinden dokuzu Batı tarafından silahlandırılarak eğitildi.

Zelenski Herson'da: Kakhovka Barajı faciasında kurtarma çalışmaları sürüyorZelenski Herson’da: Kakhovka Barajı faciasında kurtarma çalışmaları sürüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.