Kitapların babası Muzaffer Erdoğdu yaşamını yitirdi

Pencere Yayınları sahibi Muzaffer Erdoğdu yaşamını yitirdi. Erdoğdu'nun vefat haberini Fatmagül Berktay duyurdu. 1990'ların başında kurduğu yayınevinde 317 kitap yayımladı. "Kitaplar benim çocuklarım" diyen Erdoğdu pek çok önemli kitabı Türkçeye kazandırmıştı.

Kültür Sanat 13 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Muzaffer Erdoğdu Pencere Yayınları'nda 317 kitap yayımladı.

“Muzaffer Erdoğdu’yu yazarlar bilir, yayıncılar bilir. Çalışkan, fedakar ve sevimli yüzüyle seveni çoktur, sevmeyeni yoktur. Henüz Pencere Yayınları’nı kurmadan birçok kitabın editörlüğünü yapmıştır. Gözünden hata kaçmaz bir dikkati vardır.” Bu sözlerle anlatmıştı Oral Çalışlar Pencere Yayınları’nın sahibi Muzaffer Erdoğdu’yu Posta’da çıkan yazısında.

Erdoğdu’nun yaşamını yitirdiğini dün siyaset bilimci, akademisyen ve yazar Fatmagül Berktay, sosyal medya hesabından duyurdu. Berktay paylaşımında “Çok değerli bir insanı, cefakar yayıncı Muzaffer Erdoğdu’yu kaybettik. Pencere Yayınları’nı yıllarca her türlü baskıya, yokluğa rağmen yaşatan Muzaffer, ilk kitabımı (Kadın Olmak, Yaşamak, Yazmak) ve alanında temel eserlerden biri olan çevirim ‘Kadın ve Eşitlik’i yayımlamıştı. Devletin her türlü hunharlığına maruz kalan, ömrü yoksulluk ve cefa içinde geçen Muzaffer her şeye rağmen fikirlerini ve emeğin, ezilenlerin, kadınların haklarını savunmaktan vazgeçmedi. Başını hep dik tuttu. Ruhu şad olsun” dedi.

Tokat’tan dünyaya açılan pencere

Tokat doğumlu olan Erdoğdu, Pencere Yayınları’nı 1990’ların başında kurdu. 30 yıl boyunca 317 kitap yayımladı. İlkokulu bitirdikten sonra Tokat’taki köyünden ayrılan önce İzmir’e, ardından İstanbul’a gelen Erdoğdu burada, sendikal mücadeleyle tanışmış ve sosyalist olmuştu. 90’ların başında kurduğu Pencere Yayınları’nda Lisa Vogel’in, ‘Marksist Teoride Kadın’, Germain Greer’in ‘İğdiş Edilmiş Kadın’, Paul Wittek’in “Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu’ gibi birçok kitabı Türkçeye kazandırdı. Hayatını kitaplara adayan insanlardan biriydi ve ‘Kitaplar benim çocuklarım’ diyordu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler