Orhan Pamuk’a Mersin’de verilen ödülün gerekçesi takdire şayan!

Orhan Pamuk, 2023 Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'ne değer görüldü. Seçiciler Kurulu'nun ödül gerekçesi ise takdire şayandı. Kurul dört maddede adeta Pamuk'un edebiyatını, roman sanatına katkılarını, Türk edebiyatındaki yerini üstün bir dille özetliyor. Pamuk'a ödülü 3 Kasım'da takdim edilecek.

Kültür Sanat 13 Haziran 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Orhan Pamuk'a ödülü 3 KAsım'da takdim edilecek.

Nobel Edebiyat Ödüllü Orhan Pamuk’a bir ödül de Mersin’den. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, 2023 Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’ne Orhan Pamuk değer gördü. Ödül Pamuk’a 3 Kasım’da takdim edilecek.

Celâl Soycan, Turhan Günay, Metin Cengiz, Yavuz Özdem ve Cemal Sakallı’dan oluşan değerlendirme kurulu 2023 yılı için önerilen adaylar arasından Pamuk’u 60’tan fazla dile çevrilen, 100’den fazla ülkede yayımlanan eserleriyle ve 2006 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanarak Türk edebiyatının ve Türkçenin dünya edebiyat okuru çevresinde özel bir dikkatle izlenmesine sağladığı katkılar nedeniyle ödüle değer bulduğunu açıkladı.

Pamuk bu gerekçeyi takdir eder!

Seçici Kurul’un ödül gerekçesi ise takdire şayandı. Orhan Pamuk’un edebiyatını özetleyecek nitelikteydi:

“A) Doğu/Batı arasındaki tarihsel kültürel çelişkileri, öz/öteki arasındaki kimlik gerilimini, şimdi/geçmiş arasındaki kopuşu, modernleşme sürecinin sancılarını, modern öznenin yönsüzlüğünü yeniden yapılandırmacı bir anlayışla kurgulaması. Bu perspektifle çoksesli, çok katmanlı ve çoklu okumalara olanak tanıyan romanını yaratıcı düşünsel bir oyun olarak biçimlendirebilip roman sanatına hareketli, diyalojik bir kimlik kazandırması…

B) Doğu/Batı sanat rejimlerini, resim sanatı üzerinden tarihsel zeminde yeniden kurgulayarak roman sanatına plastik sanatları, mimariyi, tarihi, sosyolojiyi, mitolojiyi dâhil edebilmesi. Romanını sanatlar arası ve disiplinler arası bir bağlama oturtabilmesi…

C) Modern ve geleneksel hayat arasında kopuşu telafi etme arayışıyla kültürel sürekliliği öne alarak geçmiş ve şimdi arasında düşünsel tezatlıkların arketip bağlamlarını yakalayabilmesi. Bunu öz kültürel kimliğin katılaşmasına karşı güçlü bir tavır olarak uygulayabilmesi…

D) Gündelik hayatın nesnelerini, maddi kültürel hafızamızı müze-roman formunda kurgulayıp, kurguyu da roman-müzesine dönüştürerek romandan bir müze kurabilmesi. Romanı bir kültür koleksiyonu olarak mekânsallaştırabilmesi. Edebiyatımıza ve dünya edebiyatına düşünsel arayışlarla öncü, kalıcı ve değerli katkılar sunması.”

Orhan Pamuk en son  Avrupa’nın iki saygın üniversitesinden, Paris’teki Nanterre Üniveresitesi ile Romanya’nın Temeşvar kentinde bulunan Batı Üniversitesi’nden ödül almıştı.

Orhan Pamuk'a Fransa ve Romanya'dan şeref doktorasıOrhan Pamuk’a Fransa ve Romanya’dan şeref doktorası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.