Orhan Pamuk’a Fransa ve Romanya’dan şeref doktorası

Orhan Pamuk'a iki şeref doktorası. Nobel ödüllü yazar Paris'teki Nanterre Üniversitesi'nden şeref doktorası aldı. Pamuk ay boyunca da College de France'ta edebiyat seminerleri verecek. Orhan Pamuk, nisan ayında da Romanya'daki Temeşvar Batı Üniversitesi'nden şeref doktorasına layık görülmüştü.

Kültür Sanat 11 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Orhan Pamuk'un 17 farklı üniversiteden şeref doktorası bulunuyor.

Orhan Pamuk’a Avrupa’nın iki saygın üniversitesinden şeref doktorası geldi. Paris’teki Nanterre Üniveresitesi ile Romanya’nın Temeşvar kentinde bulunan Batı Üniversitesi, Pamuk’a şeref doktorası sundu. Pamuk, dün Paris’te bulunan Nanterre Üniversitesi tarafından sanatsal yaratıcılığı onurlandıran bir şeref doktorasına layık görüldü.

Yazar için düzenlenen ve ‘Benim Adım Kırmızı’ romanından da bir parçanın okunduğu törende Modern Sanat Tarihi Profesörü Thierry Dufrene Pamuk’un ‘Masumiyet Müzesi’ romanını ve sanatsal yaratıcılığını anlattı. Sonrasında gerçekleşen ve sanat tarihi ile müzebilim alanında uzman olan profesörlerle romanları üzerine yapılan konuşmaya Nobelli yazar Pamuk katıldı.

College de France’ta ay boyunca seminer verecek

Orhan Pamuk, mayıs ayı boyunca Paris’teki College de France’da her hafta roman sanatı hakkında bir konuşma yapacak. İlkini 9 Mayıs Salı günü yaptığı konuşmalar dizisinin genel başlığı ‘Romancılığın Paradoksu’. Konuşmalar dizisinin diğer başlıkları ise şöyle: Başlangıçlar, Romancının Paradoksu, Bir Karakter Yaratmak ve Onu İzlemek, Yaratıcılık ve Kontrol. Pamuk’un konuşmaları önümüzdeki yıl Yapı Kredi Yayınları tarafından bir kitap haline getirilecek.

Orhan Pamuk’un seminerleri kitaplaştırılıyor.

Geçen ay Romanya’dan şeref doktorası almıştı

Orhan Pamuk’a geçen Nisan ayında Romanya’nın tarihi Temeşvar (Timişoara) kentindeki Batı Üniversitesi’nden de şeref doktorası verilmişti. 2021 Avrupa Kültür Başkenti seçilen Temeşvar’da düzenlenen edebiyat söyleşisine katılan Pamuk, gazeteci Radu Paraschivescu’nun moderatörlüğünde düzenlenen toplantıda bir konuşma yapmıştı. Ziyaretinin ikinci gününde Pamuk, şeref doktorasını Temeşvar Batı Üniversitesi UVT Rektörü Marilen Pirtea’nın elinden almıştı.

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk daha önce 15 defa fahri doktoraya layık görülmüştü.

· 2006: Tiflis Üniversitesi
· 2007: Berlin Özgür Üniversitesi
· 2007: Boğaziçi Üniversitesi
· 2007: Georgetown Üniversitesi
· 2007: Tilburg Üniversitesi
· 2007: Madrid Üniversitesi
· 2008: Floransa Üniversitesi
· 2008: Beyrut Amerikan Üniversitesi
· 2009: Rouen Üniversitesi
· 2010: Tiran Üniversitesi
· 2010: Yale Üniversitesi
· 2011: Sofya Üniversitesi
· 2017: Brera Güzel Sanatlar Akademisi Fahri Sanat Doktorası
· 2017: St. Petersburg Devlet Üniversitesi
· 2018: Girit Üniversitesi

Çellist Camille Thomas’dan Türkiye’ye mesaj: Asla vazgeçme

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.