Sanatçı Orhan Pamuk’tan sergi!

Yazar Orhan Pamuk yerine bu sefer sanatçı Orhan Pamuk'tan haber var. Nobel ödüllü yazarın daha önce hiç görülmemiş resim, çizim ve enstalasyonları yarından itibaren Münih'teki Lenbachhaus Müzesi'nde sergilenecek.

Kültür Sanat 16 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Orhan Pamuk geçen günlerde yeni kitap müjdesi vermiş, ekim ayını adres göstermişti. Ama tek müjde kitap değilmiş. Pamuk, yazarlık şapkasının gölgesinde kalan sanatçı kimliğini öne çıkardığı bir sergiyle okurlarının karşısına çıkacak. Lakin Almanya’daki okurlarının. Çünkü sergi Münih’teki Lenbachhaus Müzesi’nde yarın açılacak.

Şeylerin Tesellisi başlıklı sergide Masumiyet Müzesi’nden getirilen 41 eserin yanı sıra Pamuk’un Staatlichen Kunstsammlungen Dresden ve Münih Lenbachhaus koleksiyonlandan ilham aldığı 26 yeni enstalasyonu yer alacak. 13 Ekim’e kadar açık kalacak sergi daha sonra Türkiye’de sergilenir mi şimdilik belirsiz.

Eşyaların tesellisi

Sergide yer alan resimler, çizimler, eskiz ve not defterleri ve fotoğraflar sanatçının iç dünyasına ve çalışma biçimine ışık tutacak türden.

Lenbachhaus Müzesi’ndeki sergi tanıtım metninde Nobelli yazarın eserlerinin yazı ile ilişkisi şu sözlerle vurgulanıyor: “İlk olarak Dresden’de açılan gezici serginin bu konağında Pamuk Lenbachhaus Koleksiyonu’ndan Paul Klee, Alfred Kubin gibi sanatçıların eserlerinden yola çıkıyor. Bu yeni eserlerinde hikayelerini her zamanki gibi nesneler üzerinden anlatan Orhan Pamuk eşyaların bize verebileceği teselli üzerine yoğunlaşıyor. Pamuk, yıllardır kendisini meşgul eden kültürel değişim, oksidentalizm, oryantalizm, kurgu, hafıza ve müzelerin rolü gibi temaları yeniden ele alıyor.”

Sergi kapsamında sanatçı Ali Kazma’nın Nobelli yazarın edebi ve sanatsal çalışmalarını, stüdyosunu, kütüphane sini ve geniş arşivini inceleyen üç parçalı ‘Mürekkep Evi’ adlı video çalışması da gösterilecek.

Orhan Pamuk: 'Tek kriterimiz iyi edebiyat'Orhan Pamuk: ‘Tek kriterimiz iyi edebiyat’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.