Orhan Pamuk: ‘Tek kriterimiz iyi edebiyat’

2023 Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'ne değer görülen Orhan Pamuk ödülünü aldı. Seçici kurulun, 60’tan fazla dile çevrilen, 100’den fazla ülkede yayımlanan eserleri olan ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Pamuk'a ödülü verme gerekçeleri ise yazarın edebiyatının özeti niteliğindeydi.

Kültür Sanat 6 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

2023 Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Orhan Pamuk’a ödülü takdim edildi. Yaz başında ödülün Pamuk’a verileceği duyurulmuştu. Seçici kurulun ödülün gerekçesini açıklaması yaygın bir gelenek olsa da Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Seçiciler Kurulu’nun ödül gerekçesi ise takdire şayandı.

Celâl Soycan, Turhan Günay, Metin Cengiz, Yavuz Özdem ve Cemal Sakallı’dan oluşan seçiciler kurulu, Pamuk’u 60’tan fazla dile çevrilen, 100’den fazla ülkede yayımlanan eserleriyle ve 2006 yılı Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanarak Türk edebiyatının ve Türkçenin dünya edebiyat okuru çevresinde özel bir dikkatle izlenmesine sağladığı katkılar nedeniyle ödüle değer bulduğunu açıkladı. Kurul bununla yetinmemiş, ödül gerekçesini dört maddeyle duyurarak Pamuk’un edebiyatını, roman sanatına katkılarını, Türk edebiyatındaki yerini üstün bir dille özetlemişti. 

‘Tek kriterimiz iyi edebiyat’

Pamuk, 16 yıldır sürdürülen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nü alırken yaptığı konuşmasında “Bu ülkenin yazarıyım, bu ülkenin bir şehrinden çağırılmak benim için büyük müşerref” diyerek teşekkür etti:

“Yazarlıkta 50’nci yılım. 50 yıldır kelimelerle oynuyorum. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ödül veriyor, iyi yapıyor. Başkan sözünü etti, ‘Biz buna karışmayız, buna jüriler karar verir’ dedi. İyi ediyorsunuz. Solcunun radikaline de verin, sağcının radikaline de verin. Edebiyatın iyisine verin.

Tek kriteriniz olsun; iyi edebiyat. Kötü, ahlaksız adam olabilir ama o önemli değil. Sizin sürekli iyi ve değerli edebiyata ödül vermeniz, mesafeli şekilde arkasında durmanız kadar güzel bir şey yok. Böyle bir şey düşündüğünüz için teşekkür ederim. Ödüller olmasaydı belki ben hala evde romanımı yazıp ‘ne yapacağım ben’ diye düşünen bir adam olabilirdim. Buraya gelmekten şeref duydum. Sizler, ‘O ödülü, bu ödülü almış, buraya gelir mi?’ demediniz. Demediğiniz için teşekkür ederim. Bu ülkenin yazarıyım, bu ülkenin bir şehrinden çağırılmak benim için büyük müşerref” dedi.

Bir İstanbul gerçeği: Orhan Pamuk komşularıyla mahkemelik olduBir İstanbul gerçeği: Orhan Pamuk komşularıyla mahkemelik oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.